Sosem látott helyzetekben örökítette meg Hitlert házi videóin Eva Braun: így töltötte szabadságát a Führer
A privát szférában készült videókon barátai körében látható Hitler.

covfoto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hitler imázsának építéséhez szükség volt egy profi fényképészre, ezért megbíztak egy Münchenben tevékenykedő fotóst, Heinrich Hoffmant, hogy készítsen róla minél előnyösebb, őt hősiesen ábrázoló felvételeket, amelyek építhetik az imázsát.

Eva Braun a fotós fiatal asszisztenseként került a Führer környezetébe, mindössze 17 évesen. Hamar kiderült, hogy szimpatikusnak találja őt, és a tapasztalatlan lány is viszonozta érdeklődését. Néhány éven belül Eva Braun Hitler nyilvánosság előtt titkolt párja lett, ám kapcsolatuk távolról sem olyan volt, amilyennek Braun szerette volna. Többször is öngyilkossági kísérletet követett el, 1945-ben, egy nappal a haláluk előtt mégis összeházasodtak. 

Eva Braun házi videói

Braun, aki foglalkozásából eredendően szívesen filmezett és fotózott, rengeteg képanyagot készített a Führer magánéletéről. A felvételeket Lutz Becker filmművész és filmtörténész kutatta fel. Minden akkor kezdődött, amikor a diplomamunkája írása közben rábukkant egy fényképre, amelyen Eva Braun egy kamerát tart a kezében. Azonnal felébredt a lelkesedése, hiszen azt feltételezte, hogy valahol meg kell lennie azoknak a videóknak, amelyeket Braun készített a gépével.

Korábban hallott róla, hogy a '40-es években rebesgették bizonyos házivideók gyűjteményét, de annak hollétéről vagy valós létezéséről nem volt sem információ, sem bizonyíték.

Becker kíváncsiságát ez nem törte le: vizsgálni kezdte a londoni és amerikai filmarchívumokat, és kitartóan kutatott a felvételek után, de mindhiába. Végül a fülébe jutott, hogy egy marylandi repülőgéphangárban őrizgetnek egy ismeretlen, katalogizálatlan filmtekercset. Odautazott, és ugyanitt bukkant rá számos további filmre is, melyeket német címkékkel ellátott fémdobozokba zártak.

Amikor az egyik filmet kibontotta, és a fény felé tartotta, elképesztő érzések fogták el, hiszen az apró kockákon láthatóvá vált Hitler, és náci párti köre, Goebbels, Ribbentrop és Speer, amint Obersalzbergben napfürdőznek.

A Becker által felfedezett videók többsége egy faháznál készült, a bajorországi Alpokban, Brechtesgadenben. Ezek a felvételek intim közelségben, soha nem látott helyzetekben örökítették meg a rettegett szörnyetegként ismert Hitlert. Láthatjuk, hogyan szólt a körébe tartozók gyermekeihez, és hogyan töltötte szabadidejét társaságával. Kellemes teázgatás, kávéivás és tortaevés a teraszon, kedélyes sétálgatás, viccelődés, bohóckodás a kamerának. A videókon olyan képet láthatunk rajtuk a náci vezetőkről, ami messze különbözik a propagandacsapat készítette, nyilvánosság elé szánt felvételektől.

Egy összeállítás Eva Braun felvételeiből:

Braun filmjei Hitler fénykorában készültek, 1941 nyarán, amikor náci sikerek voltak kilátásban, és úgy tűnt, Németország fog győztesen kikerülni a háborúból. Pearl Harbor és Sztálingrád után azonban fordult a kocka, és a helyzet már nem tűnt annyira rózsásnak, mint korábban. Eva Braun ekkor fejezte be a házi videók készítését. Hála Becker áldozatos kutatómunkájának, az addig készült felvételek előkerültek, és bár olthatatlan ellenérzéssel, de mégis alkalmunk nyílik megnézni a szabadidejét töltő Hitlert. Az általunk beszúrt YouTube-videón túl többet is meg lehet tekinteni a videómegosztó csatornán.

Így lett Eva Hitler fel nem vállalt párja

Akkoriban, amikor Eva Braunnal megismerkedtek, Hitler a féltestvére, Angela Raubal lányával, Geli Rauballal élt egy közös lakásban. Unokahúgát meglehetősen szigorúan fogta, és erősen korlátozta a szabadságában. Bár erre nincs egyértelmű bizonyíték, de szexuális természetű vonzalmat is érezhetett iránta. Azt sem nézte jó szemmel, amikor meg akarták kérni a lány kezét. Hitler ajándékokkal próbálta ellensúlyozni szigorát. 1931-ben azonban, megelégelve bácsikája viselkedését, Geli öngyilkosságot követett el az akkor épp távol lévő Hitler fegyverével.

A cikk az ajánló után folytatódik

Geli halálhírét felkapta a sajtó, és Hitler mély depresszióba zuhant. Pár hónap múlva mégis kilábalt belőle, és Eva Braunnal bontakoztatta ki a korábban már bimbózó vonzalmát. Noha Braun 1932-ben már járt a Führer lakásán is, találkozásaik mégsem váltak rendszeressé. A nő hanyagolva érezte magát, és apja fegyverével - valószínűleg figyelemfelkeltési szándékkal - mellkason lőtte magát, de túlélte. 

Hitler a továbbiakban valamivel több figyelmet fordított rá, és egy luxuslakásba költöztette őt. Azt is elintézte Hoffmannál, hogy akkor is megkapja a havi fizetését, ha nem dolgozik, és asszisztensi állása után már fényképészként folytathatta karrierjét. Ez lehetővé tette számára, hogy együtt utazzon a Führert kísérő Hoffmannal.

Dacára kapcsolatuk előbbre lépésének, Hitler még mindig úgy gondolta, hogy szerencsésebb a számára, ha a nyilvánosság előtt egyedülálló marad, hiszen így a nők szemében vonzóbb lesz, és a társadalom jó részét ily módon is megnyerheti magának. Nem mutatkozott párként Eva Braunnal, a nyilvánosság előtt csupán az 1936-os téli olimpia során fotózták őket úgy, hogy egymás közelében ültek.

Külön éltek, keveset találkoztak, és Braun számára mindez nem volt elég: újabb öngyilkossági kísérletet követett el 1935-ben. Túladagolta az altatótablettákat, de újfent túlélte a próbálkozást.

Bár megtartotta a foglalkozását Hoffmannál, Braun 1943-ban a Führer titkárnője lett, így többet mozoghatott közvetlen környezetében. A politikai kérdésekből mégis kimaradt, nem volt tagja a náci pártnak, és nem lehetett jelen, amikor Hitler tárgyalt. Pozíciójából eredendően mégis módja volt rá, hogy fotózza, és videóra vegye mindazt, hogyan töltötte szabadidejét a Führer és belső köre.

1945-öt írtak, amikor Hitler bunkerében, egy kisebb ceremónia keretében összeházasodtak. Egy nap múlva közösen követtek el öngyilkosságot: Braun ciánkapszulára harapott, Hitler pedig fejbe lőtte magát. Holttesteiket a kertben égették el.

Ő volt Hitler utolsó titkárnője

Traudl Junge csodálattal nézte a kegyetlen Führert: ismerd meg történetét a következő cikkből.

Ezt is szeretjük