Erotikus álmok: miért álmodjuk azt, amit, és miért pont azzal az illetővel?

Az erotikus álmok hátterében több dolog is állhat, amikről szakemberek beszéltek.

GettyImages-1172410388
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte nincs olyan ember a Földön, akinek életében legalább egyszer ne lett volna valamilyen erotikus álma. Ez nem feltétlenül magát a szexuális aktust takarja, de „álomföldjén" mindenképpen a megszokottnál forróbb a hangulat ezeken az éjszakákon.

Egyesek, pláne akik párkapcsolatban élnek, és partnerük kimaradt a szexuális töltetű álomból, megijedhetnek, vagy rossz érzéssel töltheti őket, pedig az éjszakai fantáziát rengeteg dolog befolyásolja.

Az erotikus álmok oka

Először is jó tudni, hogy egy közel 3000 ezer fős kutatás résztvevőinek a 83%-a tapasztalt erotikus álmot, közülük a férfiak némileg gyakrabban, mint a nők, de a korral mindkét nemnél egyre csökkent az arányuk. A szexuális töltetű éjszakai fantazmagóriák tehát teljesen normálisak. 

GettyImages-1094548526

Marie-Pier Vaillancourt-Morel, a Quebec Egyetem pszichológusa és kollegái szerint ezek az erotikus álmok tükrözik vissza az adott személy szexuális tapasztalatait, aggályait. Az emberek gondolatai, érzései mind-mind visszaköszönnek elalvás után.

A háttérjelentés gyakran a szimbólumok világában keresendő. Hogyha sikerül dekódolni, megmutatja, hogyan érzünk valaki vagy valami iránt, de az is elképzelhető, hogy pusztán azt vetíti ki, hogy épp egy nehéz akadály előtt állunk.

Az álom szereplői

Az erotikus álmoknak többféle szereplője lehet, akár egy ismerős, a párunk, egy expartner, egy képzeletbeli személy vagy egy híresség, de jó tudni, hogy párkapcsolattól függetlenül nem feltétlenül azt a hajlandóságot jelzi, hogy valaki tudat alatt félrelépést tervez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Clare Johnson álomelemző szerint inkább utalhat valamilyen valós vágyra, mint egy munkahelyváltás, vagy pusztán egészséges szexuális libidót jelez, de azt is mutathatja, hogy túl kevés intimitás éri, akár szingli, akár párkapcsolatban van - ezt mindenki egyénileg tudja eldönteni.

Külön érdekesség, hogy a férfiak gyakrabban álmodnak valamilyen ismerőssel, mint a nők, akik inkább álombéli pásztoróráikat párjukkal töltik el. David Ludden, PhD, a Georgia Gwinnett Kollégium pszichológiaprofesszora szerint ugyancsak elgondolkoztató, hogy az előbb említett kutatás azon résztvevői, akik harmonikus párkapcsolatban éltek, inkább álmodtak egymással, semmint ismeretlennel. Mindenesetre a tanulmányban mindössze 14%-uk álmodott csak és kizárólag a párjukkal. 

GettyImages-200488131-001

De nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, mert azok, akik hajlandóak voltak részt venni egy ilyen kutatásban, feltelhetően szexuálisan is nyitottabbak, így elképzelhető, hogy ez némileg torzít az eredményen. Ráadásul az álmokat és jelentésüket nagyon nehéz értelmezni, mert a környezettől kezdve az emlékeken, tapasztalatokon át rengeteg tényező befolyásolhatja.

8 pont a testeden, amit ha megnyomsz, jobban alszol

A jó minőségű alvás elengedhetetlen a kiegyensúlyozottsághoz, ezért érdemes megismerni a nyomópontokat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük