10 meglepő tény Sztálinról: papnak tanult Tbilisziben, rajongott Chaplin filmjeiért
Sztálin ismeretlenebb oldala érdekes tényeket tartogat.

GettyImages-170986247
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egykori Szovjetunió diktátorát, Joszif Visszarionovics Sztálint a világtörténelem legkegyetlenebb alakjainak egyikeként ismerjük, aki több millió ember haláláért volt felelős, tömegeket küldött kényszermunkatáborba, és kínoztatott halálra a 20. század első felében.

Személyéről legtöbbször történelmi kontextusban hallunk, ám az életéről további tények is tudottak, amelyeket érdemes megismerni. Érdekes például, hogy eredetileg nem politikai pályára készült, hanem vallásira, és amit kevesen sejtenének - rajongott a Chaplin-filmekért. Tíz meglepő tényt osztunk meg a diktátorról.

GettyImages-1354480401
Fotó: Pictures from History / Getty Images Hungary

Meglepő tények Sztálinról

Papnak készült

1895-ben Sztálin édesanyja Tbiliszibe, papi iskolába küldte a fiát, ő azonban nem rajongott a vallási tanulmányokért, és nem is fejezte be ezt az iskolát. Már ebben az időben is Karl Marxot olvasott, és csatlakozott a helyi szocialistákhoz. Idővel ateista lett, és kiesett a papi szemináriumokról is.

Rajongott Chaplin filmjeiért

Sztálin imádta a filmeket. Kedvencei a Chaplin-filmek és az amerikai westernek voltak.

Náci táborban halt meg a legidősebb fia

Első házasságából született, Yakov nevű fia a Vörös Hadsereg katonája volt a második világháború alatt. Német fogságba került, majd egy náci koncentrációs táborban lelte halálát.

Leninnel lakott

Élete egy bizonyos szakaszában Sztálin Leninnel lakott. Az 1917-es októberi forradalom után Lenin, Lev Trockij és Sztálin az új bolsevik kormány élére került. Amikor 1918-ban a kormány Szentpétervárról Moszkvába költözött, a három befolyásos személy a Kremlben lakott együtt.

A neve jelentéssel bír 

A diktátort csak 32 éves korától hívták Sztálinnak. Új neve annyit tesz: acélember. Életében több beceneve is volt, így a Koba is, amelyet Alexandr Kazbegi regényének, Az apagyilkosnak a hőse után kapott.

Megváltoztatta a születésnapját

Ugyan technikailag lehetetlen ilyet tenni, papíron ő mégis megváltoztatta a születési dátumát. A feljegyzések szerint eredetileg 1878. december 18-án vagy december 6-án született, ő azonban 1881. december 21-re módosította a dátumot, hogy összezavarja a cári tiszteket, és elhiteltelenítse a róla tartott dokumentációjukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Retusáltatta a képeit

Sztálin már akkor "photoshoppoltatta" a képeit, amikor ez még nem volt divat. Rendkívül zavarták ugyanis az arcán lévő, gyermekkorában átvészelt himlőjéből maradt forradásnyomok.

Nobel-békedíjra jelölték

Hihetetlen, de kétszer is jelölték Nobel-békedíjra, ám egyszer sem nyerte el azt. Mindeközben aligha megérdemelt módon, de kétszer is az év embere lett a Time magazin szerint.

Meteorológusasszisztensként is tevékenykedett

A tbiliszi évek alatt a Tbiliszi Meteorológiai Obszervatóriumban dolgozott, ahol időjárási adatok jegyzése volt a feladata. Feljegyezte például, esett-e, vagy milyen a légnyomás.

Volt néhány dublőre

Tartott attól, hogy ha részt vesz egy-egy politikai találkozón, merénylet történhet ellene, ezért megbízta az Állambiztonsági Bizottságot, a KGB-t, hogy keressenek olyan embereket, akik megszólalásig hasonlítanak rá, hogy a későbbiekben észrevétlenül helyettesítsék őt egyes nyilvános megjelenések alkalmával.

(Képek: Getty Images.)

Íme egy Sztálin-dublőr

Felix Dadaev volt a leghitelesebb mása: korábbi cikkünkben elolvashatod, hogyan vált a diktátor dublőrévé.

Ezt is szeretjük