Valóban nő az ember haja és körme, miután elhunyt? 4 érdekesség a halálról
A halál rejtélyes, ám nem teljesen kiismerhetetlen a tudomány számára.

GettyImages-1269125708
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mióta csak létezik és gondolkodik az ember, rácsodálkozik, féli és kíváncsian szemléli a halált. Az ezzel kapcsolatos kérdések a mai napig is foglalkoztatják az embert: mi történik az elmúláskor a testtel, mi zajlik az agyban, és mi a halálközeli élmény valójában?

A tudomány fejlődésével mind többet tudunk a halálról, és bár még mindig vannak kérdések, számos érdekességre derült fény vele kapcsolatban. A következőkben öt meglepő, olykor meghökkentő tényt osztunk meg.

Érdekességek a halálról

Valóban nő a haj és a köröm a halál után?

Nem, ez nem igaz. A haj és a körmök azért nem nőnek a halál után, mert ebben az élettelen állapotban már nem lehetséges az új sejtek létrejötte. A glükóz az, ami elősegíti a sejtosztódást, és a sejteknek oxigénre van szükségük a glükóz sejtenergiává történő lebontásához. A halál után sem oxigén felhasználása nem történik, sem glükóz nem jut a testbe.

A halálközeli élmény egy éber álom?

Azok közül, akik csaknem életüket vesztették, sokan számolnak be halálközeli élményekről, egy fénylő alagútról, az elhunyt szeretteikkel való találkozásról, esetleg vallási vonatkozású víziókról. 

Az American Academy of Neurology szakértői és Kevin Nelson, a Kentucky Egyetem professzora szerint a halálközeli élmény az alvás és ébrenlét közötti állapothoz hasonló lehet. A tanulmány megállapította, hogy a halálközeli élményeket átélt embereknek nagyobb valószínűséggel van olyan alvás-ébrenléti rendszerük, ahol az alvás és az ébrenlét közötti határvonalak nincsenek olyan egyértelműen szabályozva, és a REM (rapid eye movement) alvási állapot behatolhat a normál ébrenléti tudatba.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért hal meg az ember?

Azokat az embereket, akik megérték, és túl is haladtak a 110. életévükön, szupercentenáriusoknak nevezik. Bár van ilyen is, az ember alapvetően nem ilyen hosszú ideig él. Vajon miért? Az ok egyszerű: evolúciónk nem biztosított számunkra hosszabb élettartamot. Nagyon idős korban az idegsejtek már nem szaporodnak, az agy összezsugorodik, a szív gyengül, ezért meghalunk. Ha az evolúciónak arra lenne szüksége, hogy tovább éljünk, akkor ezeket a romló tényezőket már kiiktatta volna. Az evolúció azonban, mint tudjuk, halált igényel az alkalmazkodó élet elősegítéséhez.

20 másodperc

A legtöbb ember úgy képzeli el, és úgy is reméli a halált, hogy a szemei lassan lecsukódnak, egy utolsó lélegzetet vesz, majd képszakadás történik. Sajnos azonban ez nem ilyen gyors folyamat.

Dr. Sam Parnia, a NYU Langone Medical Center szakértője a halál jelenségét kutatja, állítja, hogy az ember tudata nem alszik ki azonnal, hanem a klinikai halál után 20 másodperccel is vannak még agyhullámai. Ez magyarázza, miért emlékeznek a halálból visszahozott emberek a kritikus percek eseményeire.

Tudatosul az emberben a halál?

Lekapcsolták a gépről, majd tíz perc múlva is mértek agyi aktivitást egy páciensnél: lehetséges, hogy ilyenkor is tudatánál marad az ember? Ha igen, vajon tudja, mi történik?

Ezt is szeretjük