Így énekel a házi egér: 3 állatfaj, amelyikről senki sem hinné, hogy tud dalolni
Nemcsak a kerti madarak ismernek szép dalokat, hanem több más állatfaj is.

GettyImages-523734886
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jó felidézni, milyen kellemes a kertben ücsörögve gyönyörködni a csicsergő madarak tavaszi énekében. Abba azonban kifejezetten furcsa belegondolni, hogy nemcsak az ő szokásuk a dalolás, hanem számos más állatfajé is, melyekről senki sem hinné.

A különleges énekesek sorában a legváratlanabb talán a házi egér, de a fehér delfin és az ezüst gibbon sem okoz sokkal kisebb meglepetést. Érdemes meghallgatni, hogyan szól az énekük.

Így hangzik a házi egér dala

A házi egér (Mus musculus) jelenléte nem túl üdvös sem egy lakásban, sem egy padláson vagy pincében, még akkor sem, ha titokban pacsirtai babérokra tör. Az állat éneke ugyanis valóban a madárcsicsergésre hasonlít - igaz, ebből mi emberek semmit nem hallunk, ugyanis hangjuk alapvetően az emberi fül számára érzékelhetetlen frekvencián szól. Muzikális egyedeik a hím példányok, melyek olyankor fakadnak dalra, amikor udvarolnak egy nősténynek: a következő speciális felvételen megcsodálható, hogyan. A kutatók egy nőstény egér vizeletével ébresztették a plátói szerelmet.

 A fehér delfin éneke

Az Északi-sark környékén, jellemzően partközelben, csoportokban élő és vadászó fehér delfint (Delphinapterus leucas) méltán emlegetik a tenger kanárijaként, mivel kommunikációja kifejezetten dallamos. Többféle hangot is képez és váltogat: fütyül, csettintget és vijjog. Az összhatás nemcsak rendkívül játékos, de elképesztő tartalmasság hatását is kelti: nem csoda, hogy olyan érdeklődés övezi tudóskörökben, miről is beszélhetnek voltaképpen ezek az állatok. A következő felvételen az ő énekük is meghallgatható.

Az ezüst gibbon dala

Az ezüst gibbon (Hylobates moloch) egy igazán különleges énekes az állatvilágban, ugyanis 14 különböző magasságú hangot tud képezni, melyeket összetett kommunikációja egységeiként használ.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyelve nagyon hasonlóan működik az emberekéhez, mert úgy alkotja meg olykor igen harsány mondanivalóját, hogy különböző hangokat fűz egymás után. Hangjainak díszes, már-már túlvilági jellegű, olykor szirénára emlékeztető füzére valóban egyfajta énekként hat: érdemes meghallgatni a következő duettet.

Angyali hangok a tücsköktől

A lassított tücsökciripelés nagyon különlegesen hangzik: bizonyosodj meg róla a következő cikkben szereplő felvétel alapján.

Ezt is szeretjük