Spontán emberi öngyulladás: tényleg lángra kaphat a test külső hatások nélkül?

Valóban létezhet olyan, hogy egy ember magától meggyulladjon?

GettyImages-511793256
beauty and style
Top olvasott cikkek

2010. december 22-én Írországban, Galway-ben, otthonában találtak rá egy férfi erősen megégett holttestére. Bár alatta és felette, a padlón és a mennyezeten is felfedezték a végzetes lángok nyomát, a szoba meglepően ép maradt.

A nyomozók mindent elkövettek, mégsem nem találtak magyarázatot, hogyan keletkezett ez a furcsa, kis terjedelmű tűz, és nyílt láng forrására sem akadtak, ami a balesetet okozhatta volna. Éppen olyan volt, mintha a test magától gyulladt volna ki, majd, miután hamuvá lett, a lángok egyszerűen elaludtak volna.

Spontán emberi öngyulladás?

A férfi rejtélyes halálát sokan a spontán emberi öngyulladással magyarázzák, ami azt jelenti, hogy a tűz, melyben a test odaveszett, nem külső hatás eredményeként lobbant fel, hanem a testből indult ki.

Fotó egy esetről, ahol spontán emberi öngyulladás történhetett.
Fotó egy esetről, ahol spontán emberi öngyulladás történhetett.

A férfi esete nem egyedi. Az elmúlt évszázadok során több száz hasonló esetet dokumentáltak. Az első ilyet az 1400-as években jegyezték fel, amikor is Polonus Vorstius lovag saját szülei szeme láttára gyulladt ki és égett el. 1745 nyaráról ugyancsak fennmaradt egy eset leírása. Cornelia Zangari de Banda grófnő álmában égett el, szobalánya szinte csak hamut talált az ágyában, a nő fejének egy része és lábai is épek maradtak.

A spontán emberi öngyulladás fogalma a 18. században született meg. Paul Rolli, a London’s Royal Society, a világ legöregebb tudományos akadémiájának tagja honosította meg. Rolli a jelenségre is lázasan kereste a megoldást: magyarázata szerint a gyulladást valamilyen kémiai folyamat indíthatja el, ami a szervezetben megy végbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tudós definíciójából kiindulva a viktoriánus korban a spontán öngyulladás veszélyét az alkoholizmussal társították. Úgy gondolták, hogy azok, akik sokat isznak, nagyobb eséllyel gyulladnak ki. A teóriát hűen őrzi Charles Dickens regényének, az Örökösöknek az a jelenete, melyben Krook, a csaló kereskedő ginivás után lángra kap, és halálra ég. Az irodalomban másutt, Mark Twain és Herman Maville tollából is felbukkant a jelenség.

Mi magyarázhatja a jelenséget?

A tudomány mind a mai napig keresi a rejtélyes halálesetek okát, de a legtöbben nem hisznek benne, hogy a test magától lángra lobbanhat.

Úgy vélik, inkább csak látszat lehet, hogy nincs semmilyen külső hatás, ami a tüzet kiválthatná. Legtöbbször idősekkel történt ilyen baleset, akik egyedül éltek, és nyílt láng forrása közelében, például egy kandalló közelében tartózkodtak  vagy cigarettáztak. Elalhattak, de akár rosszul is lehettek és elájultak, a végzetes szikra pedig egyszerűen a ruhájukra pattanhatott.

Azt, hogy a tűz ezekben az esetekben nem terjed el, azzal magyarázzák, hogy a lángok rendszerint felfelé húzódnak, és csak szélben terjednek oldalirányban. Az emberi test ráadásul a benne foglalt zsír miatt hasonlóan viselkedik, mint egy gyertya. Miután a zsír elégett, a láng egyszerűen kialszik.

Amint látjuk, a tudomány embereinek van reális magyarázata a különös halálesetekre, mely meg is cáfolja, hogy létezhet spontán emberi öngyulladást. Mivel azonban ezek az esetek túlnyomórészt szemtanúk nélkül történtek és történnek meg, senki sem lehet 100%-ban biztos abban, hogy valójában hogyan keletkezett az emberi életeket kioltó tűz.

A rejtélyes tánckór

A középkorban táncoló pestis üthette fel a fejét: azt, hogy pontosan mi válthatta ki a kórt, a mai napig nem lehet tudni.

Ezt is szeretjük