18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Valódi emberfejeket zsugorítottak kicsire, majd a nyakukban hordták a jivaro harcosok
A jivarók meghökkentő szokása volt az ellenség levágott fejének zsugorítása.

covfoto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Munkahelyi fejtágításról már sokan hallhattak, fejzsugorításról azonban aligha esik szó irodai megbeszéléseken, szerencsére. A fejzsugorítás fogalma egész máshol, ősi kultúrák bizarr szokásai között keresendő.

A fejzsugorítás épp azt takarja, aminek elsőre hangzik: a szó szoros értelmében emberi fejek kisebbítését jelenti. Világszerte több ősi kultúránál, például Kínában, Peruban a jivaróknál és az inkáknál is fellelhető volt a szokás, hogy az összecsapás közben megölt ellenségeik fejét levágták, majd speciális módszerrel zsugorították, és derekukra kötve vagy nyakukban viselték a harcosok.

Így zsugorítottak fejeket a jivarók

A jivarók egy Peru területén élt és élő népcsoport, akiknél egykor szokás volt a fejzsugorítás, azaz a zanzák készítése. A folyamat összetett volt. A koponyát nem, csak a fej bőrét tudták zsugorítani természetesen. Hogy hogyan? Gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott, bizarr receptnek tűnő leírás következik.

2

A csata közben leválasztott fejről óvatosan felfejtették az arcot, a füleket és a teljes hajat úgy, hogy az egész egyben maradjon. A koponyát a fej hátulsó részén ejtett vágáson át távolították el, arra ezután már nem volt szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bevarrták, és pálmacsipeszekkel tűzték meg a szemhéjakat és a szájat, majd az egész bőrt lobogó vízbe dobták, hogy az főjön. A főzés ideje fél órától két óráig terjedhetett. Ha túl hamar vették ki a vízből, a bőr nem zsugorodott megfelelően, ha pedig túl soká, akkor kihullottak a hajszálak és a szőrszálak.

3

Mikor a főzés véget ért, a fej bőre már körülbelül az eredeti méret kétharmada volt, és gumis állagú. A bőrt ezután szárítani kezdték, miközben az tovább zsugorodott. Végül kisebb, felhevített kövekkel tömték ki, bekenték hamuval, és a tűz fölé kötve teljesen kiszárították. A fej kiszáradás után már egészen kemény lett. Zsinórra kötötték, hogy viselhessék. A fejzsugorítás műveletsora egy ünnepéllyel záródott.

4

Miért zsugorítottak fejeket a jivarók?

A jivarók hiedelmei szerint a fejzsugorítás által a megölt ellenség lelkét kiengesztelték, egyúttal meg is bénították, és megakadályozták abban, hogy az visszatérjen, és bosszút álljon. A fejzsugorítás másik célja az volt, hogy az ellenség ereje azontúl azé legyen, aki megölte őt, és a továbbiakban viseli a fejét.

1

A szokás nyomait egyébként nemcsak Ázsiában és Amerikában lelték fel, hanem Európában is. Itt a kelták zsugorítottak fejeket, akik ugyancsak úgy gondolták, a lélek a fejben lakik. Náluk a zsugorított fejek presztízsjelképek voltak, melyekkel otthonaik bejáratát díszítették, jelezvén, mennyire jó harcosok.

Bár a jivaro nép még mindig létezik, a fejzsugorítást elvileg már nem gyakorolják, de a 20. század elején még éltek olyan jivarók, akik ismerték, és elmesélhették annak módját. Sok zsugorított fej múzeumba került, és mivel az eredeti fejek nagyon sokat érnek, elkezdődött a hamis fejek gyártása is. Ezekhez állati bőrt használtak és használnak fel napjainkig. Egyszerű szuvenírként és dísztárgyként is vásárolhatók valósághű másolatok. Bárki beszerezhet magának egyet, aki szeretne.

Juanita, a jégbe fagyott múmia

Peruban egy hegyi múmiát a jég konzerváló ereje olyan épségben őrzött meg, ami ritkaságnak számít.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük