A tihanyi visszhang rejtélyes eltűnése: hová lett a hely legendás tulajdonsága?

A legendás visszhang tovatűnt, amire egy logikus dolog ad magyarázatot.

GettyImages-1155510300
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tihany és a visszhang - két elválaszthatatlan dolog: az ember az egyikről a másikra asszociál. Nem véletlen, hogy aki a csodaszép tájon jár, nem akar hazatérni úgy, hogy ki ne próbálta volna.

Sokan mégis csalódottan kiáltanak a balatoni tájba, mert nem hallják visszaérkező a hangjukat: a tihanyi visszhangnak nyoma veszett.

A tihanyi visszhang

Saját hangjuk visszaverődését úgy hallhatták meg az odalátogatók, ha a Visszhang-dombon található Echo-kőre álltak, és úgy kiáltottak valamit az apátság irányában.

A hang a körülbelül 300 m-re eső épület faláról verődött és érkezett vissza két másodperc alatt. Bár volt idő, hogy a szavak tisztán hangoztak, a jelenség fokozatosan csendesedni kezdett, mára pedig a tapasztalatok szerint gyakorlatilag semmi sem hallható.

Ez lett a tihanyi visszhang sorsa

A legendás visszacsengés eltűnése jókora eszmei veszteség Tihany számára, hiszen a település láthatatlan, közel ezeresztendős, szeretett értéke veszett oda. 

Nem véletlen, hogy több lehetséges okkal is próbálták magyarázni eltűnését. Az egyik szerint a veszteséget egy fizikai akadály, a domb és a völgy beépítése eredményezte: eszerint a területre felhúzott épületek és elterebélyesedő falombok fogják fel a hangot. Az a lehetőség is felmerült, hogy a visszhang megszűnéséért az új vakolat a hibás, ami az idő közben renovált apátságra került. Egy harmadik lehetséges ötlet a megnövekedett zajjal járó idegenforgalom.

Borsos Miklós: Tihanyi echo.
Borsos Miklós: Tihanyi echo.
Fotó: indafoto.hu/marcipan74

A tihanyi visszhang legendája

A visszhang születéséről legenda is szövődött: eszerint a tó királyának fia megbetegedett, ezért apja kért egy korsó kecsketejet a gyönyörű, néma királylánytól, Tihanytól, aki a parton legeltette aranyszőrű nyáját. Miután a fiú jobban lett a tápláló italtól, a király hálából meggyógyította a lányt némaságából. Szépséges hangja magával ragadta a királyfit, ám ő fittyet hányt az udvarlásra, ezért a fiú bánatában elhunyt. A király ezen felbőszülve, bosszúból egy sziklába zárta a királylányt, és el is átkozta őt: büntetésből attól fogva mindenkinek válaszolnia kellett, aki csak arra járt. Így keletkezett a tihanyi visszhang.

A mesés történet, melyet Garay János költeménye örökített meg, még sokáig őrizheti a visszhang emlékét, még akkor is, ha a visszhang talán már soha nem is lesz hallható. Próbálkozni természetesen mindig érdemes, főleg télen, amikor a fákon nincs lomb, és nem hömpölyögnek a zajos turisták.

Retró képek a Balatonról

Valaki még emlékezhet, ahogy a tihanyi visszhangot próbálgatta gyerekként: ezek a retró fotók még több emléket felidézhetnek.

Ezt is szeretjük