Szőrén-szálán eltűnt a király: a mai napig rejtély, valójában hová lett
Rejtélyes esetek voltak, amikor a királyi felségek egyszeriben köddé váltak.

cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Királynak lenni több mint kiváltságos helyzetet jelent, ám amennyire sok pozitív dolog jár vele, olyan sok veszéllyel is járhat. Például az ember akár el is tűnhet, szőrén-szálán, egyik napról a másikra. Sok ilyen volt a történelem folyamán.

Különböző nemzetek különböző korokban élt királyairól van szó, akik eltűnése, bár bizonyosan van rá, magyarázat nélkül maradt, és a feljegyzések rejtélyként őrizték meg az utókornak.

Eltűnt királyok

XI. Konstantin

Az egykori bizánci uralkodót a feljegyzések szerint egy konstantinápolyi vízesésnél látták utoljára. Épp egy összecsapás kellős közepén jártak, amikor Konstantin állítólag felmérte és belátta, vesztésre állnak. Ekkor, mint azt az írás mondja, bevetette magát a harcolók közé, és többé nem tért haza.

XI. Konstantin szobra
XI. Konstantin szobra

Vajon ez nem csupán egy hősi halál szépre szövött története? Akárhogy is, az eltűnt királyról e ponttól fogva kétféleképpen meséltek a katonák. Egyik csoportjuk azt mondta utólag, megölette magát egyik katonájával, mert félt, hogy fogságba ejti az ellenség. A többi katona azt mondta, a király egy csónakkal elmenekült.

A királyról még egy furcsa feltételezés szárnyra kapott. Eszerint egy Konstantinápolyhoz közel eső helyre vitték, ahol Konstantin egyfajta eszméletvesztett állapotban várakozik, hogy magához térése után, majd évszázadok múlva ismét uralkodó lehessen. 

I. Artúr

1199-ben a gyermektelen Oroszlánszívű Richárd utódjaként nevezte meg unokaöccsét, Artúrt. A fiú akkor még igen fiatal volt, de a trónörökléssel nem is ez volt a probléma. Miután I. Richárd váratlanul elesett egy csatában, a trónért kemény harc indult Artúr támogatói és nagybátyja, Földnélküli János között. A viszályok elhúzódtak, mígnem Artúrt elfogták és börtönbe zárták, 1203-ban pedig rejtélyes módon köddé vált. Nem volt hivatalos magyarázat erre, csupán találgatások: az egyik szerint maga János ölte meg puszta kézzel, egy másik szerint a börtönőreit bízta meg vele. Bármi is lett Artúrral, a múlt homályába vész.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nefertiti

Végül egy királyné. Ehnaton, Tutanhamon apjának felesége volt Nefertiti, akinek ugyancsak igen nagy politikai befolyása volt. Ezt Ehnaton sem bánta, sőt, ő maga is különleges tisztelettel volt felé. Ezt mutatja az is, hogy halála után a király sírja négy sarkára, őrzőjeként Nefertiti alakját rakatta, pedig a szokás szerint ide istennők kerülnek.

Nefertiti, a feljegyzések szerint, Ehnaton uralkodásának 12. évében tűnt el rejtélyesen. Történelmi feljegyzések csak spekulációkat tartalmaznak róla, hová lehetett. Az egyik szerint új néven Ehnaton társuralkodója lett, egy másik az mondja, egyszerűen meghalt, vagy valami miatt kegyvesztett lett. Utóbbi a királyi koporsón megjelenő Nefertiti miatt kevésbé tűnik valószínűnek.

Ezt is szeretjük