Ez lehet a legkorábbi ismert fotó egy karácsonyfáról: az 1840-es években készült
Különleges ezt a réges-régi fotót szemügyre venni.

autokróm kamera vintage
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fenyőt karácsonyfaként először Németországban, az 1500-as években állítottak. Amerikában még az 1800-as években is furcsának hatott a szokás, de a pennsylvaniai német telepesek elterjesztették. Hazánkban feltehetően Brunszvik Teréz grófnő állíttatott először fát 1824-ben.

Ezekről az első karácsonyfákról eszköz híján nem maradt fenn fotó, hiszen ebben az időben a képrögzítő eljárásokkal még épp csak kísérleteztek. Noha egy német vegyész, Johann Heinrich Schulze már az 1700-as években felfedezte az ezüstsók fényérzékenységét, a világ első ismert, fennmaradt fényképe jóval későbbről, 1827-ből származik. Daguerre dagerrotípiája és Talbot talbotípiája - kalotípiája -, a képrögzítő eljárások fejlődésében mérföldkő jelentőségű találmányok bemutatása 1839-ben történt meg.

A fényképezés tudománya lassan, de biztosan fejlődött. Rövidült a záridő, egyre tökéletesedtek az eszközök és eljárások. Fejlődését, egyáltalán annak megindulását a polgárság valósághű ábrázolás iránti igénye váltotta ki. Európa első portréfotó-stúdiója Londonban, 1841-ben nyitott meg. A fényképezkedést egyre szélesebb körök engedhették meg maguknak, miután 1850-ben a kollódiumos lemez megjelenésével gyorsabb és olcsóbb lett az eljárás.

Az első karácsonyfafotók

Ezekből az időkből már maradtak fenn karácsonyfafotók is: különleges időutazás néhányat megtekinteni. Mellettük több karácsonyfás képet is mutatunk 1900 előttről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt is szeretjük