Einstein kinyújtotta a nyelvét, de tudod, miért? A fotó, amit ismersz, és a sztori, ami mögötte van
Mindenki látta ezt a képet Einsteinről, de kevesen ismerik a hátterét.

einstein-kepek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén 140 esztendeje, hogy megszületett Albert Einstein (1879-1955). Ikonikus fotóját, melyen kinyújtja a nyelvét, mindenki ismeri, ám a zseni huncutságának miértjét aligha próbálják megfejteni az emberek.

Pedig egy jókora miértet megérdemelne a kép: egy világszerte elismert tudós, aki gyermeki szertelenséggel grimaszol a kamerába? Ezzel az egy pillanatával Einstein az egész világ szívéhez mindörökre közel került.

A fényképezőgépen innen Arthur Sasse, a UPI fotósa kattintott, újságírók egész hadának társaságában, akik mind azért sereglettek az utcára, hogy elkapják a születésnapos Einsteint egy mondat erejéig.

A fotó története

De vajon mi volt a rejtélyes nyelvnyújtás mögött? A kép 1951. március 14-én készült, az Einstein 72. születésnapjára rendezett születésnapi összejövetelt követően. Az ünnepséget a Princeton Egyetemi Klubban tartották. Későre járt, a tudós pedig hazaindult a rendezvényről.

einst

Az Aydelotte házaspár társaságában kapták lencsevégre. Frank Aydelotte 1921-től 1945-ig az Institute of Advanced Study igazgatója volt. Ők vitték magukkal kocsijukban Einsteint.

Újságírók tucatja gyűlt köréjük, de a születésnapozásban kimerült Einsteinnek már semmi kedve nem volt velük szóba elegyedni. Ellenállását nem véve figyelembe, a sajtó emberei tovább kérlelték, és az autóba szálló tudóstól legalább egy mosolyt kértek, amit lehozhatnak a másnapi lapokban.

Ekkor a zseni egy egyszerű mosoly helyett nyelvét nyújtva grimaszolt a kamerákba, nem sejtvén, hogy ezzel egy világhíres, örökzöld képet hagy majd hátra az utókornak. A lapokban látva Einstein egy percig sem bánta a komolytalan portrét, sőt: olyannyira megtetszett neki, hogy üdvözlőkártyát készíttetett annak szerkesztett verziójából, melyről ismerőseit levágták. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor a mókás kép készült, vele egy, a legtöbb ember számára addig rejtve maradt oldalát mutatta be Einstein. Noha bizonyosan nem vezérelte ilyen cél, mindörökre belopta vele magát az emberiség szívébe.

Nevét addig úgy ismerték, mint a tudomány jelentős alakjáét, aki mind a kvantumfizikában, mind az atomfizikában sokat tett le az asztalra. Attól fogva azonban, hogy elkattant a fényképezőgép, már nemcsak a zsenit látták, látjuk benne, hanem az embert is, aki kócos, fehér haja alól huncutul nyelvet öltött a világra.

Ezt is szeretjük