Több mint 2 ezer éve éltek Egyiptomban: megdöbbentően élethű rekonstrukció készült 3 férfiről
Az egyiptomi múmiák arcát speciális technológiával rekonstruálták.

GettyImages-1277153364
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Noha az időgépet még nem találták fel, a technológia fejlettsége megengedi, hogy bizonyos értelemben utazzunk az időben: speciális módszerek segítségével ugyanis képesek megidézni több ezer évvel ezelőtt élt emberek arcát.

Így történt ez annak a három múmiának az esetében is, akik az ókori Egyiptomban, Abusir el-Meleq városában éltek. Maradványaik a feltárásaik során a JK2911, JK2134, illetve JK2888 jelű temetkezési helyekről kerültek elő.

Három egyiptomi múmia arcrekonstrukciója

Mindhárom múmia férfi volt, és 25 éves kora körül vesztette életét. Időszámításunk előtt 1380 és időszámításunk után 425 között temették el őket. E három ókori egyiptomi test volt az első, melynek sikerült levenni a genomját még 2017-ben. A dicsőség a tübingeni Max Planck Intézet tudósait illeti.

Most azonban mások is csatlakoztak a múmiák megismeréséhez. A Parabon NanoLabs szakértői a DNS-technológiára támaszkodva, DNS-fenotipizálás segítségével elkészítették a múmiák arcának 3D-modelljeit. Ez a módszer genetikai analízisen alapszik, melynek alapján a kutatók meg tudják mondani, hogy az a személy, akihez a DNS tartozik, pontosan hogy nézett ki. 

A kutatók által elkészített arcrekonstrukciók a következőképpen néznek ki: valóban hihetetlen a közelség, melybe ezek a múmiák kerültek. A képmások igazán élethűek.

 Ez volt az első eset, amikor az összehasonlító DNS-fenotipizálást egy ilyen korú DNS-mintán alkalmazták. Ennyire régi DNS-sel alapvetően rendkívül nehéz bánni, hiszen a minták nagyon sérülékenyek, és sokszor minimális a mennyiségük is. Ezúttal a kutatóknak mégis szerencséje volt.

Az arcok hőtérképezésével, illetve úgynevezett Snapshot-módszerrel dolgoztak, melynek segítségével a személy származása, bőre színárnyalata és arca jellegzetességei is felfedezhetők. Ennek alapján azt látták, hogy a három múmia életében sokkal jobban hasonlított a mai mediterrán vagy közel-keleti emberekhez, semmint a modern egyiptomiakhoz. Érdekes talány ez az utókor számára.

Ilyen volt Tutanhamon apja

Ehnaton fáraó és fia rekonstrukciói alapján látni lehet, mennyire hasonlítottak egymásra ők ketten.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük