Hogyan készült az ókori egyiptomiak fogkrémje? A legrégibb recept összetevőiben bors is volt
Ma fehér és krémes, tubusban árusított termék. De milyen volt az ókori egyiptomiak fogkrémje?

GettyImages-904498616
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor a drogériában beledobod a fogkrémet a kosaradba, vagy rányomsz belőle egy keveset a fogkefédre, valószínűleg az ókori egyiptomiak az utolsók, akik eszedbe jutnának.

Pedig olyasmit tartasz a kezedben, ami már számukra sem volt ismeretlen, sőt. Hozzájuk fűződik a legkorábbi ismert fogkrémrecept, mely egy i. sz. 4. századi papiruszon maradt fenn. Még egy reklámszlogenszerű mondatot is biggyesztettek mellé: por a fehér és tökéletes fogakért.

Miből készült az ókori egyiptomi fogkrém?

A ma már 1500 esztendős receptet görög nyelven írták az említett papiruszra, mivel az előkelők körében a ptolemaioszi dinasztia óta ez volt a preferált nyelv. Az összetevőket drachmában adták meg, mely a kor pénzneme és mértékegysége is volt: 1 drachma 3,4 grammnak felelt meg.

A keverékbe 1 drachma kősó, 1 drachma menta, 1 drachma szárított nősziromvirág és 20 grain, azaz körülbelül 1,2 gramm bors is került. Az írás szerint a mixből úgy lesz paszta, ha az ember szájába kerül, ott ugyanis találkozik a nyállal, amivel elegyet alkot.

Kipróbálták a keveréket

A mix már első olvasásra is igen erősnek tűnik, de egy igazán kíváncsi, történelem iránt is fogékony fogorvos számára ez nem jelentett akadályt. A bécsi illetőségű osztrák szakember, dr. Heinz Neumann 2003-ban készítette el a receptet, majd saját magán tesztelte is azt. Tapasztalatai szerint a már illatában is csípős mix nem lehetett a legkíméletesebb megoldás, ugyanis szinte azonnal vérezni kezdett tőle az ínye. Azt azonban hozzátette, hogy más, 19. századi fogkrémeknél - melyeket ugyancsak kipróbált - jóval hatékonyabb volt az egyiptomiak keveréke.

A cikk az ajánló után folytatódik

A friss lehelet szerelmesei

Az egyiptomiak számára tehát egyáltalán nem volt mindegy a fogaik állapota, de a jó lehelet érdekében is cselekedhettek, amikor elviselték a borsos keverék marását. Az egyiptomiak ugyanis egy szájfrissítő pasztillát is készítettek. Mirhából, fahéjból, fenyőtömjénből és mézből készítették, és körülbelül ugyanazt a funkciót tölthette be náluk, mint amit számunkra a mai mentolos rágógumik.

A friss leheleten túl, az egyiptomiaktól

Az egyiptomi találmányok sora még nem ért véget: a következő cikkben néhány továbbiról is szólunk, amelyeket ugyancsak nekik köszönhetünk.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük