Tűzgömb pusztította el a várost, ma a tenger lepi el romjait: Dvárka 10 ezer éve virágzott

Hallottál már az indiai Atlantiszról?

dwarka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Máig nem tudni biztosan, hogy Atlantisz, a legendás kontinens, mely Platón szerint egy természeti katasztrófa következtében süllyedt az Atlanti-óceán mélyére, valóban létezett-e.

Van azonban egy másik elsüllyedt civilizáció India partjainál, melynek létezését a tudósok sem kérdőjelezik meg. Dvárka vagy Dváraka India hét szent városának egyike, melyet a Cambay-öböl hullámai takarnak.

Dvárka, az elsüllyedt város

Dvárka városát Krisna alapította, miután eljött Mathurából - a hindu szentírások szerinti szülővárosából. Visnu isten inkarnációja királyként uralkodott a függőkertek, vízesések és ligetek által színesített városban.

Dvárka romjai a Cambay-öbölben.
Dvárka romjai a Cambay-öbölben.

A Srimad Bhágavatam című hindu eposz szerint Salvo, a király gyűlölte Krisnát, és irigyelte tőle Dvárkát, ezért háborút indított ellene. Végső csapásként egy repülő szekérről tűzgömböt hajított a városra, mellyel elpusztította azt, síri csendet és sötétséget hagyva maga után. Bár Krisna ezt követően legyőzte ellenfelét, és a háború után újjáépítették várost, korábbi pompáját már sosem nyerte vissza. Sok ezer évvel később pedig egy természeti katasztrófa következtében tenger nyelte el Dvárkát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tudósok sokáig mindezt legendának hitték, ám az 1990-es években búvárrégészek rábukkantak a víz alatti város mintegy kilenc kilométer hosszan húzódó romjaira a Cambay-öbölben. Az ókori edényeken, fegyvereken, használati tárgyakon túl ráleltek Krisna fellegvárának maradványaira, lépcsőire, a város üveggé égett kőfalaira - aminek létrejöttéhez extrém hőhatásra volt szükség. A tudósok sokkal valószínűbbnek tartják, hogy nem tűzgömb, hanem földrengés pusztította el Dvárkát.

A város korát illetően ugyancsak nincs egyetértés: a szénizotópos vizsgálatok szerint tízezer éves, ám az ősi eposz ennél jóval idősebbnek, mintegy 34 ezer évesnek mondja. Akárhogy is, tény, hogy alig 20 kilométerre India partjaitól, 30-40 méter mélyen a tenger fenekén egy valaha volt, meseszép város romjai nyugszanak.

India megannyi rejtélyt tudhat a magáénak

1942-ben Indiában, egy, a Himalája vonulatai ölelte völgyben hátborzongató tóra lelt egy gyanútlan erdész. Felszíne jéggé fagyott, de közelebb sétálva jól kivehető volt, hogy az tele van csontvázakkal. A megrettentő felfedezést talán még ellenségének sem kívánta volna, de ez még csak a kezdet volt.

Ezt is szeretjük