Hogyan drogoztak évezredekkel ezelőtt az emberek? A varázsgombától a kék lótuszig számtalan bódítószert használtak
Már az ókorban is használtak tudatmódosító szereket.

opium
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elég csak megnézni egy híradót, határon lefülelt drogcsempészekről, újonnan megjelent szerekről hallunk, sztárok drogelvonóra mennek, az iskolákban drogprevenciót tartanak. Bár úgy tűnhet, a drog a 21. század átkos hozadéka, valójában több ezer éve jelen van az emberiség történetében.

Igaz, régen a drogfogyasztás nem ugyanazt jelentette, mint ma. Akkoriban a különböző növények, melyek hatását tapasztalati úton ismerték meg az emberek, rituálék, szertartások és az orvoslás eszközei voltak, a fájdalom tompítására, bódításra, módosult tudatállapot kiváltására használatos szerek. Archeológusok szerint már 10 ezer éve is használtak ópiumot és varázsgombákat az emberek, a lista pedig messze nem teljes. 

Kannabisz

A kannabisz, más néven marihuána az indiai kender szárított kendervirágztata. Pszichoaktív összetevője a THC, azaz tetrahidrokannabinol. Ezt ugyan évezredekkel ezelőtt nem tudták volna így megnevezni, de azt felismerték, hogy a kannabisznak tudatmódosító hatása van. Közép- és Dél-Ázsiában már 2-7 ezer évvel ezelőtt is használták, sámánszertartásokhoz: egy sámáni sírból mintegy 789 gramm kannabisz került elő. Mindeközben a kannabiszt nemcsak szertartásokhoz, hanem meditációhoz és fájdalomcsillapításra is alkalmazták. Napjainkban illegális, de több országban lehetséges az orvosi marihuána, például glaukóma gyógyítására.

Kék lótusz

A kék lótusz az egyiptomiak kedvence volt, de a maják is ismerték. Hasonlóan, de jóval enyhébben hatott, mint az ecstasy. Aprofinoidtartalma miatt fogyasztása ellazította, jókedvűbbé, beszédesebbé tette használóit. Érdekes módon - e hatások ellenére - a nyugodtabb alvás érdekében is alkalmazták. Általában teába vagy alkoholba áztatták - ahogy Homérosz is tanácsolja az Odüsszeiában -, ezek ugyanis aktiválták a kék lótuszban lévő kémiai hatóanyagokat, de füstölőként is hatott. 

Ópium

Az ópium a mák éretlen terméséből nyerhető nedv, mely erős narkotikum: ebből állítják elő a legveszélyesebb kábítószert, a heroint.

Évezredek óta széles körben, az egyiptomiak, a görögök, a rómaiak, a sumérok, a kínaiak és az asszírok is alkalmazták az ópiumot. A legkorábbi ópiumhasználatra utaló leletek mintegy 3500 évesek. Egyfelől gyógyászati célokra használták fájdalomcsillapító és nyugtató hatása miatt, valamint alkalmazták szexuális vágy fokozására is. Jelentős különbség a régi és mai használat közt, hogy egykor szájon át szedték az ópiumot. Súlyosan ártó hatására csak a 17. században figyeltek fel.

Varázsgomba

Több országban, Hollandiában és Belgiumban, elég betérni egy speciális üzletbe, és bárki vásárolhat magának varázsgombát. A legtöbb országban azonban, mint nálunk is, illegális. A varázsgomba ugyancsak tudatmódosító hatású, innen ered találó elnevezése is. A pszilocibintartalmú varázsgomba korai fogyasztása főleg a Szaharában, Közép- és Dél-Amerikában, illetve Észak-Afrikában fordult elő. Már i. e. 9-7 ezer között is ismerték hallucinogén és szédítő hatását, és alkalmazták vallási szertartásokon, illetve hogy hozzáférjenek egy magasabb rendű, magasabb szintű tudáshoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szíriai rutafű

A növényt különösen nyugat-indiai és andoki kultúrák használták, és használják ma is a Közel-Keleten. A növényből desztillációs eljárással nyerhető a harmin nevű anyag, melyből egy ayahusaca nevű, pszichoaktív hatású főzetet készítenek. A növény tudatmódosító hatását már 800-1200 környékén is ismerhették, mivel egy ebből az időből származó chilei sírban a növény részeit találták meg több múmia hajában is, illetve füstölőeszközöket, valamint pipát.

A gyógyászatban fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásáról, illetve a depresszió ellenszereként ismeretes. Afganisztánban, Irakban, Törökországban és környező országaikban a gonosz szem távoltartására akasztják fel házakba, autókba, és szertartásokhoz az idegen tekintetek ellen. A sokoldalú növényből egyébként vörös festéket is csinálnak, melyet Nyugat-Ázsiában szőnyeg- és gyapjúfestésre szoktak használni. A vízbe áztatott magok fluoreszkáló sárga festéket adnak.

Immunerősítő teák

Ha növények, maradjunk a gyógynövényeknél, és azon belül is a biztonságos, teaként fogyaszthatóknál: ezek némelyike immunerősítő hatással bír.

Ezt is szeretjük