18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Levágták a fejét, még fél perccel utána is reagált a nevére: egy orvos írta le a furcsa esetet

Egy furcsa esetet jegyeztek fel még 1905-ben, amikor egy levágott emberi fejjel sikerült kommunikálnia egy orvosnak.

Levágták a fejét

A lefejezett ember különös története a 20. század eleji francia Orléans városába repít vissza, pontosan 1905-be, amikor egy bűnöző guillotine általi kivégzésére került sor.

Az, hogy mi történik a lélekkel és úgy egészében véve az ember személyével a halál után, amióta világ a világ, mozgatja az emberiség fantáziáját. Nem csoda, hogy a kivégzésekkor a korabeli orvosok előszeretettel tanulmányozták a még friss holttesteket vagy azoknak a darabjait. 

Dr. Gabriel Beaurieux guillotine-esete a levágott fejjel

Henri Languille-t halálra ítélte a Loiret Assize-i bíróság közel 120 évvel ezelőtt, amiért kifosztott egy nyolcvanéves fogadóst, akinek kioltotta az életét is. Mivel a guillotine vagy nyaktiló általi kivégzés bevett szokásnak számított a középkortól egészen az eltörléséig, 1981-ig, ez az eset sem emelkedett volna ki a többi közül, hogyha nem vesz részt rajta a Hôtel-Dieu d'Orléans főorvosa.

GettyImages-2664946

Ez az orvos, név szerint dr. Gabriel Beaurieux, felhatalmazást kapott arra, hogy elbeszélgessen Henri Languille levágott fejével. A tudományos kíváncsiság motiválta, szerette volna megtudni, hogy hány másodpercig marad tudatánál egy emberi fej úgy, hogy már el van választva a testétől.

Olyannyira mély nyomot hagyott ez a kísérlet, hogy Gaëlle Saulé-Mercier kriminológus 2020-ban egy könyvet is megjelentetett róla a fennmaradt levéltári dokumentációk alapján.

A guillotine sokkal gyorsabb, mint a kézi bárddal zajló kivégzés, valójában ezt tartották szem előtt kitalálásakor is. Egy olyan eszközzel akarták végrehajtani az ítéletet, ami mindenkit, legyen az szolga, polgár vagy nemesi származású, egyenlően bünteti.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ugyan már a középkortól létezett ez az eszköz, az évszázadok során alakult ki igazi formája. Szabvány szerint 2,3 méteres magasságból csapódott le egy 40 kilós bárd, ami a halálraítélt fejét, amit egy kis bevágásba szorítottak, elválasztotta a nyakától. 1905. június 28-án, Henri Languille kivégzésénél állítólag a feje épp a nyakára esett le, így a dr. Gabriel Beaurieux anélkül meg tudta vizsgálni, hogy hozzá kelljen érnie.

A feljegyzései alapján még 5-6 másodpercig rángatózott Henri Languille szemhéja és szája, mielőtt még lecsukódott volna a szeme úgy, hogy csak a szemfehérje látszódjon ki. Azonban ekkor, minden bizonnyal sokak meglepetésére az orvos a nevét kiáltotta a fejnek, mire az kinyitotta a szemét, tisztán és értelmesen tekintett az orvosra. Ezután újra becsukta a szemét, de a doktor megint elkiáltotta magát, és ismét lezajlott ugyanez a szürreális jelenség.

GettyImages-183975666

Amikor harmadjára próbálta ki az orvos, akkor a szemek ugyan kinyíltak, de már nem tükröződött bennük semmilyen értelem. A mérések szerint ez a folyamat 25-30 másodpercig tartott, tehát a kivégzés után még több mint fél percig reagált a fej.

Nagyon különös belegondolni, hogy vajon az utolsónak hitt pillanat után mennyi ideig maradhat meg az emberi tudat. A mai napig foglalkoztatja ez a kérdés a tudományos világot. Egy 2022-es kutatásban például az derült ki, hogy a halál pillanatában ténylegesen lepereghet az ember élete a szeme előtt, mert az agy előhívhatja az élet legszebb emlékeit.

8 utolsó mondat, ami mindenkit meghökkentett

A halálraítéltek kivégzésük előtt olykor bizarr, meghökkentő dolgokat mondanak.

(Képek forrása: Getty Iages Hungary.)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük