Rejtélyes, elsüllyedt világ Nagy-Britannia partjainál: végzetes cunami okozta lakóinak vesztét 8 ezer éve
Doggerland, azaz Dogger-föld néven emlegetik az elveszett világot.

GettyImages-115026166
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A híd Európa és Nagy-Britannia között. Így is definiálják geológuskörökben azt az egykori szárazföldi területet, mely Nagy-Britannia ma már különálló szigetét és Európát összekötötte.

Doggerland vagy Dogger-föld ma már elsüllyedt világának sorsa 8200 évvel ezelőtt pecsételődött meg végleg, amikor örökre maga alá parancsolta a mélység.

Így éltek Dogger-föld lakói

Az egykori híd lakói mezolitikumi, vagyis középső kőkorszaki emberek voltak, akik vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak. Mint ilyenek, területről területre vándoroltak, miután kiaknázták épp aktuális lakóhelyük lehetőségeit.

Így helyezkedett el Dogger-föld.
Így helyezkedett el Dogger-föld.

Bizonyos, hogy maguk is aggodalommal figyelték, ahogy körülbelül 9 ezer évvel ezelőtt a tengerszint fokozatosan emelkedni kezdett, kisebb szigetekre osztva azelőtt terebélyes földjüket. Dogger-föld lakói ezekre a parányi szárazföldi részekre szorultak vissza. Bár akkor még nem tudták, de mindez a klímaváltozásnak volt köszönhető. Az utolsó glaciális időszak, a Würm-glaciális, azaz az utolsó jégkorszak utáni olvadás következtében nőtt meg a tenger vízszintje.

Tragikus véget ért Dogger-föld története

Sajnos a baljós események csúnya katasztrófával zárultak. 8200-ban ugyanis bekövetkezett a végzetes katasztrófa, egy óriási erejű cunami, mely az utolsó fáig lesöpörte, majd bekebelezte, és a tengerszint alá parancsolta Dogger-föld még kikandikáló szigeteinek nagy részét, és csak egy-egy aprócska darabot hagyott belőle a felszínen. Emberek ezrei vesztették életüket azon a tragikus napon, a többiek pedig ezeken a területeken próbálták folytatni életüket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hely kapacitásai persze nem szóltak örökre. A szigetvilág túlélői mintegy 6 ezer évvel ezelőtt átvándoroltak a karnyújtásra elhelyezkedő Nagy-Britanniába, ahol fontos alapköveit tették le az ottani kultúrának. Ezek az emberek ugyanis az elsők közt lehettek, akik valaha brit földre léptek.

Az elsüllyedt világ felfedezése

Arról, hogy Dogger-föld létezett, sokáig mit sem sejtettek a tudomány emberei, ám 1931-ben egy érdekes lelet felhívta a figyelmet a területre: egy halászhajó dolgozott az Északi-tenger érintett részén, mely felhúzott egy szarvasagancsot a mélyből, majd mamut- és oroszláncsontok, történelem előtti eszközök és fegyverek is előkerültek.

Mamutcsont a területről.
Mamutcsont a területről.

A fantasztikus felfedezés izgalmas kutatásokat vont maga után, és bár a következő évtizedek során egyre több információ derült ki arról, mit is találtak a mélyben, az elsüllyedt világ csak közel hatvan év múlva, 1990-ben kapott nevet. Azért keresztelték Doggerlandre, mert az említett halászhajók dogger típusúak voltak.

Atlantisz nyomában

Kanadai kutatók valami furcsát találtak Kuba partjainál, és még az is felmerült, hogy Atlantisz nyomaira bukkantak

Ezt is szeretjük