Miért érezzük, mintha valami már megtörtént volna egyszer? Kutatók a déjà vu nyomában
A legtöbb ember tapasztalt már ilyet.

beszelgetes (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A francia kifejezés, a déjà vu azt jelenti, már látott dolog. Ha azt mondjuk, déjà vu-nk van, olyan furcsa tapasztalatunk van, mintha az adott szituációt, pillanatot már egyszer átéltük volna. Szinte még azt is tudjuk, melyik részlet után mi kellett, hogy következzen.

A különös jelenség nemcsak a laikusokat, de a tudomány embereit is foglalkoztatja, így már több elmélet is született a  déjà vu magyarázatául.

Az agy lustasága

Számtalan információ árad felénk mindennap, és ezeknek az információknak egy részét az agy elraktározza, mintegy katalogizálja a memóriában. Abban a pillanatban, amikor egy már katalogizált dologhoz hasonlót látunk vagy élünk meg, a munkáját épp nem jól végző, lusta agy nem térképez fel és raktároz el minden információt újra, hanem előveszi a már meglévő "anyagot". Az agy lustasága ilyenkor olyan téves meglátáshoz vezethet, hogy a konkrét helyzetet már egyszer megéltük - mondják a déjà vu-t fejtegető kutatók.

Nem emlékszünk rá, mire emlékszünk

Furcsa megfogalmazás, de kutatók szerint ez is magyarázhatja a  déjà vu-t. Eszerint olyan esetekben jelentkezne a már láttam-érzés, amikor az embernek egyszerűen nem jut eszébe, hogy az adott dolgot hol és mikor látta, vagy hogyan és mikor élt meg egy nagyon hasonló helyzetet. Például, ha egy híres építményt pár hónapja láttunk egy fotón, majd élőben is eljutunk oda, az a furcsa érzésünk támadhat, hogy már megéltük egyszer a pillanatot. Mindeközben csak a pár hónapja látott fotó miatt dereng az agyunknak a helyszín, ám nem ismeri fel, hogy egy emlék csupán, ami előjött.

A figyelem hiánya

déjà vu érzése a kutatók szerint olyankor is megfogalmazódhat az emberekben, ha nem figyel kellőképpen, vagy megoszlik a figyelme. Például egy új helyszínre érkezve a másodperc töredéke alatt körbenézünk, majd tovább babráljuk a telefont. Amikor ezután felpillantunk, a helyet azért érezzük ismerősnek, mert már egy apró pillanat erejéig láttuk azt. Nem jövünk rá, hogy előzőleg felnéztünk, hiszen gyorsan történt, és, mert közben a mobilra koncentráltunk. Ha egy röpke pillantást vetünk egy ismeretlenre, majd nemsokára ismét, ugyanígy "átverhet" a figyelmetlenségünk, és az illetőt roppant ismerősnek vélhetjük - holott valóban, pillanatokkal azelőtt láttuk először, így természetes, ha ismerős.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szimpla hasonlóság

A kutatók úgy is magyarázzák a  déjà vu jelenségét, hogy egyszerű hasonlóság van mögötte. Ha például láttunk valamikor valakit, akire hasonlít egy most látott illető, akkor hihetjük azt, hogy ismerős, pedig valójában először találkoztunk vele. Ugyanez tárgyakkal, helyszínekkel is előfordulhat. Érezhetjük, hogy jártunk már egy lakásban, de csupán egy-egy mostanában népszerű berendezési tárgy miatt tűnik ismerősnek a helyszín. A beszélgetések, viták, különböző szituációk is egymáshoz hasonlóak lehetnek. Azt érezhetjük, hogy egyszer már megtörtént az adott dolog, pedig csupán nagyon hasonlóban volt részünk.

Az érzékszervek játéka

Az is egy magyarázat a déjà vu jelenségére, hogy az érzékszervek és az agy közös játéka csupán. Például, ha betérünk egy pékségbe, ahol friss áru illata száll, akkor az illat miatt az agy szorgalmasan keresgélni kezdi az emléket, hol és mikor érezhettük ugyanezt az illatot. A folyamat végül elvezethet arra a pontra, hogy azt hisszük, már megéltük ugyanezt a szituációt egyszer.

Ezt is szeretjük