8 különös koponya, és mindegyik emberi: miért deformálták teljesen el egyesek?
Több kontinensen is kerültek elő deformált koponyák régészeti feltárások során.

cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koponyadeformálás szokása ősidőkre nyúlik vissza, és kontinenseken átívelően jelen volt a világban: Amerikából, Európából és Ausztráliából is kerültek elő deformált koponyacsont-maradványok. A világ egyes tájain ma is szokás a koponyadeformálás.

Hogy az eljárás sikeres legyen, a koponya megszilárdulása előtt, 1-7 hónapos kor között volt szükség a koponya formálására. Lapították, kúposították, vagy épp megnyújtották, népcsoportonként más formájúra. Az eljárásban különféle eszközöket, bőr- és textilkötéseket, fatáblákat használtak. A koponyadeformálás szolgálhatott a hovatartozás jelölésére, de társadalmilag előnyösebb helyzetet is biztosíthatott azoknál a népeknél, ahol a nyúltabb koponyájú embereket magasabb rangúnak, okosabbnak, illetve a szellemvilághoz közelebb állónak tartották. Koponyadeformálás történhetett esztétikai megfontolásból is, ha egy bizonyos koponyaformát szebbnek találtak a természetesnél. 

8 különleges koponya

Bár mind emberi, egyik-másik koponya egészen másképp néz ki, mint a természetes formájú. A következő képeken érdekes leleteket és rövid történetüket ismerheted meg.

Ezt is szeretjük