Ilyen morcos Dawn, a 9000 éves lány: rekonstruálták a külsejét
Tudósok egyéves munkájának eredményeként láthatjuk, hogyan nézett ki az őskorban egy fiatal lány.

barlangrajz-barlang-oskor
beauty and style
Top olvasott cikkek

Athéni egyetemi tudósok rekonstruálták egy 15-18 éves lány külsejét, aki körülbelül időszámításunk előtt hétezer évvel született. A tinédzser morcossága még a szakembereket is meglepte, ezért elmondták a feltételezésüket, hogy mi lehet rosszkedvének az oka.

Dawn, ahogy elnevezték a kilencezer éves tinit, előreugró állkapcsa és fogazata alapján azt az általános gyakorlatot követte, hogy a merev bőrt rágással tette puhává, hogy könnyebb legyen feldolgozni. Ettől is kialakulhatott mogorva arckifejezése, ami még a szakembereket is meglepte. Amikor Manolis Papagrigorakis professzort kérdezték, szerinte miért ilyen ingerült Dawn, ő viccesen azt felelte: „Egy olyan korszakban nem lehetett nem haragudni”.

Egyre többet tudunk meg őseinkről

Dawn, a kőkorszakban - mezolitikum - élt fiatal nő maradványait 1993-ban fedezték fel a Thesszália régióban található Theopetra-barlangban, és azért az angol Dawn - jelentése: hajnal - nevet kapta, mert a mai civilizáció korai szakaszában élt. Megjelenésének élethű elkészítése egy évig tartott, és nem volt egyszerű feladat, a munkában régészek mellett számos orvos is kiemelt szerepet kapott.

ok

A 157 centi magas lány valószínűleg vérszegény és skorbutos is lehetett, de csípő- és ízületi problémái is megkeserítették az életét, ami korlátozta a mozgásában, így hozzájárulhatott korai halálához.

Az egyetem együttműködött a svéd Oscar Nilssonnal, aki régész-szobrászként rekonstrukciókra specializálódott. A kutatók a koponya CT-vizsgálata után 3D-nyomtatóval reprodukálták a szkennelés méreteit, ezután szilikonbevonattal fedték be a koponyát, majd kialakították arcvonásait.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem ez volt az első alkalom, amikor az athéni egyetem csapata sikeresen mutatta be a nagyközönség számára, hogy milyen külsejük lehetett elődeinknek. Míg néhány sajátosságot a koponya mérése alapján határoztak meg, a bőr és a szem színét a helyiek tulajdonságait figyelembe véve állapították meg.

3

2010-ben rekonstruálták Myrtist, aki körülbelül időszámításunk előtt 430-ban élt, és 11 éves korában halt meg tífuszban. A Dawn és Myrtis közötti közel hétezer évben az arcvonások nőiesebbé váltak.

Hogy nézett ki Kleopátra?

A gyönyörű Kleopátra arcát is rekonstruálták a tudósok, a munkájukat a pénzérméken ábrázolt vonások is segítették.

(Borítókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük