Amikor egy napig ugyanaz a szám megy a fejedben: a dallamtapadás idegesítő, de érdekes jelenség
Szinte lehetetlen elfelejteni a dallamot, csak forog és forog az ember gondolataiban.

dallamtapadas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs is, akivel ne fordult volna már elő, hogy a szupermarketben hallott dalt még az esti fogmosás közben is énekelte, vagy olyan, akinek a benzinkútnál való fizetés után fogalma sem volt, hogy a dalt, amit a kocsiba ülve a semmiből énekelni kezdett, tankolás közben hallotta a soron következő kocsi lejátszójából.

A jelenség mindenkinek ismerős, és talán a neve sem teljesen ismeretlen: dallamtapadás. A szó remekül lefesti, mi történik. Egy hallott dallam, mint valami matrica, megragad az ember agyában, és képtelenség megszabadulni tőle, abbahagyni az éneklését, dúdolását, akár naphosszat.

Nem minden dallam tapad, de van, ami nagyon

A dolog, persze, ha már ötvenkettedszerre száll a titkos üzenet az éjben, jön a párduc, oroszlán, gorilla, meg a makákó, és a Despacito is végtelenített verzióban szólt a fejünkben egész nap, elég zavaró tud lenni. De mi lehet a jelenség hátterében, és mit lehet tenni ellene?

A különös és gyakori jelenséget sokan próbálták megfejteni, a szakértők, így a Durham Egyetem szakértői is, akik háromezer fős vizsgálatot végeztek, kimutatták, az emberek 90%-a legalább heti egyszer tapasztal dallamtapadást. Kiváltó okát is keresték, ezért feljegyezték, a résztvevők számára mely zenék okoztak eddig komoly dallamtapadásos napokat. Összegezték a zenék jellemzőit, és arra jutottak, a dallamtapadásos esetek nagy többsége olyan számmal történik, melynek dallama nem bonyolult, szövege könnyű, van benne ismétlődés, ritmusa táncolható, általában gyorsabb, és jellegzetes szünetekkel tűzdelt.

A dalszerzők, akik jó slágert akarnak írni, az ilyen apróságokra szánt szándékkal figyelnek is, hogy az új számot az emberek megszeressék, szívesen énekelgessék. Ezáltal számíthatnak is rá, hogy majdan a toplisták élére kerülnek vele.

Nemcsak a slágerek juthatnak eszünkbe a fent sorolt dallamtapadás-recept alapján. A szakértők rámutattak, a gyerekdalok is épp ilyen jellemzőkkel bírnak, ezért is van, hogy a kicsik könnyen megjegyzik őket.

A tapadós dalok közös jellemzői mellett a kutatók igyekeztek megtalálni a miértet is a dallamtapadás jelenségére. Úgy hiszik, a dallamtapadás sokat elárul arról, hogyan is működik az agyunk. Megfigyelték, a dallamtapadás leginkább akkor fordul elő, amikor az ember nem csinál semmi olyasmit, ami nagy odafigyelést venne igénybe. Például séta, zuhany, egyéb kikapcsolódás közben gyakran előfordul. Olyasmi funkcióval bír, mint egyfajta képernyőkímélő az agy számára, egy megterhelő feladatoktól, súlyos gondolatoktól mentes periódusban. A bent ragadt dallam egyúttal foglalkoztatja is az agyat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy-egy kép, helyzet, emlék kapcsán is asszociál az ember dalokra, és akarva-akaratlan énekelgetni kezd. Ez evolúciósan magyarázható, hiszen őseink is igyekeztek a külvilág minden jelenségét információkhoz kötni, ezáltal megtanulni és felismerni lehetőségeket, esetleges veszélyeket.

Hogyan lehet abbahagyni?

Bármennyire szeretünk is egy dalt, eljön az a pont, hogy kikapcsolnánk a fejünkben az ismételgetést. Erre vannak különféle módszerek, egyik-másik bizonyítottan segíthet. Az, ha meghallgatjuk az adott dalt, azért válhat be, mert a dal beragadásának oka lehet, hogy az adott sort az agy nem tudja folytatni. Egy meghallgatás után elszállhat az idegesítő dallamtapadás.

Megoldás lehet az olvasás is, illetve, ha anagrammákat próbálunk megfejteni. Ez az agyat úgy mozgatja meg, hogy kieshet belőle a zavaró dallam. Végül, bizonyított módszer a rágózás. Tesztelték működését, és úgy néz ki, a rágózással elejét lehet venni pár sor egész napon át tartó dúdolgatásának.

Érdemes legközelebb végigpróbálgatni az összes létező megoldást, mely szóba jöhet. Ha valamelyik beválik, egy széles körben zavaró problémára leltünk megoldást. Érdemes másoknak is elmondani, mi válhat be, biztosan hálásak lesznek a tippért.

Gyerekdal-kvíz

A dallamok és bent ragadó szövegek apropóján ajánljuk következő kvízünket. Vajon hány gyerekdal folytatása ugrik be a tízből?

Ezt is szeretjük