Bizarr meglepetést tartogatott az öreg ház: 400 éves csontvázat találtak a pincében
A több száz éves emberi maradvány a kalmari háborúból származhat.

cov
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Házfelújításkor kerülhetnek elő furcsa dolgok, ám arra valószínűleg senki sem számított, amire a svédországi Krönleins sörfőzde, a régi nevén Appeltofftska Bryggeri pincéjében leltek a renoválást végző munkások.

Az 1836-os építésű, kalmari sörfőzde pincéjében egy több száz esztendős csontvázat találtak. Az emberi maradványok mintegy 400 évesek lehetnek.

Háborúban halhatott meg

A területen már több hasonló korú csontváz is előkerült, ami nem csoda, hiszen egykor háború helyszíne volt a város. A vizsgálódó szakértők szerint a jelek arra mutatnak, hogy a 17. századi ember halála arra az időre tehető, amikor Dánia és Norvégia Svédországgal háborúzott.

A csontváz.
A csontváz.

A kalmari háború

A háború 1611 és 1613 közt zajlott Kalmarban, Svédország délkeleti partjainál. A konfliktus kiváltója az volt, hogy a Balti-tenger felől Nyugat-Európába tartó tengeri kereskedőútvonalakon haladó hajókat vám fizetésére kötelezte a dán uralkodó, ezért ők másik útvonalat kerestek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kerülő azonban norvég fennhatóság alá tartozó területre esett. 1607-től a magát a lappok királyának kikiáltó svéd uralkodó, IX. Károly megadóztatta a Norvégia északi területén élőket, mire Dánia heves tiltakozásba kezdett, és IV. Keresztély dán uralkodó nemsokára hadat is üzent. Az összecsapás során a dán oldal kerekedett felül.

Ezt is szeretjük