4000 éve építették a gigászi sírokat, némelyik a 30 métert is eléri: a Coddu Vecchiu titkai
Szardínia szigetén rejtélyes kőépítmény áll: az óriások sírjának nevezik.

cvec-cov
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A középső bronzkorban élt Szardínia szigetén a nurág civilizáció, akiknek a nyomát a mai napig őrzi az ősi építmény, a Coddu Vechiu, azaz az óriások sírja.

A kőépítményt, melyet 1966-ban tártak fel, mintegy 4 ezer esztendeje építették, az időszámításunk előtti 1800-1600 közti időszakban. 

A titokzatos Coddu Vechiu

A nurág civilizáció emelte kőépítményről nem sokat tudni, egyike a világ azon ősi építményeinek, melyeket az archeológusok előtt is homály fed. Az eddigi ismeretek szerint a Coddu Vechiu temetkezési helyként szolgálhatott.

cve1

Bár az elnevezés és néhány fennmaradt, régi legenda alapján hatalmasságok temetője volt, valójában civil emberek temethették el itt a hozzátartozóikat. A gigászi, azaz óriási temető sokkal inkább a temetkezési hely fizikai kiterjedésére vonatkozhat egyes szakértők szerint.

cve2

Az építmény frontja jókora sziklákból faragott táblás-oszlopos egységekből áll, melyek közül egyik-másik a 30 méteres magasságot is eléri. A középső nagyobb a többinél, és egy kisebb ajtó van rajta. Felületét vésett temetkezési szöveg díszíti. Az ajtó egy szögletes helyiségbe vezet és egy temetkezési kamrába, amely a kőépítmény kialakítása miatt változó paraméterekkel rendelkezik: 5-15 méter hosszú és 1-2 méter magas falak övezik.

cve3

A Coddu Vechiu körül a mai napig számos megválaszolatlan kérdés lebeg. A régészeket egyfelől az itt végzett rituálék is kíváncsisággal töltik el, de még misztikusabb a számukra az a néhány belső ajtó, amelyekről úgy tartották, a másvilágba vezetnek. A hozzátartozók feltehetőleg ezeknél az ajtóknál helyezhették el elhunyt hozzátartozóiknak szánt ajándékaikat.

covec

Egy elrugaszkodott elgondolás

Felmerült, hogy a temetkezési hely nem véletlenül van ott, ahol: gazdag fantáziával megáldott "szakértők" feltételezik, hogy egy energiát és mágneses erőt kibocsátó területre épült. Az energiaforrás-teóriát a sír félkörös alakja is bizonyítja, mint gondolják, mivel így az építmény vonala követi a Föld energiavonalát, és az energia befoghatóvá válik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Együtt a bánat és a feldolgozás útján a februári Femina Klubban!

Szily Nóra vendége ezúttal Singer Magdolna gyásztanácsadó lesz, akivel azokra a nehéz kérdésekre keresik a válaszokat, melyek a gyászolót és a távozót egyaránt segítik abban, hogy békére leljenek. Hogyan birkózhat meg az itt maradó a hiányérzettel, a bűntudattal és a fájdalommal? Fel lehet-e készülni szeretteink halálára? Meddig tart a gyász? Többek között ezekre is választ kapunk majd.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. február 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Az elrugaszkodott elmélet elgondolói szerint a nurág civilizáció tudományos értelemben fejlettebb lehetett, mint azt sokan vélnék egy bronzkori civilizációról, tudhatott erről az energiáról, és abban bízhatott, hogy általa az elhunyt lelke könnyebben szállhat ki a testéből, majd könnyebben is léphet a túlvilágra, az élők pedig megfiatalodhatnak tőle.

cvec

Láthatjuk tehát, hogy tudományos és valamivel elrugaszkodottabb elméletek is születtek már a Coddu Vechiu kapcsán. A temetkezési hely foglalkoztatja a tudomány embereit, és nem is véletlenül: világszerte minden egyes ősi sírhely hihetetlen mennyiségű információt őriz magában akár több ezer évvel ezelőttről. A kutatók dolga az, hogy türelmes és alapos munkával megértsék ezeket.

A Göbekli Tepe is misztikus az archeológusok szemében

Különleges véséseivel a Göbekli Tepe az egyik legérdekesebb ősi kőegyüttes a világon. 12 ezer éve templom lehetett.

Ezt is szeretjük