5 ezer éves csillagtérkép lehet a különös Cochno-kő: a régészek is csak találgatják, mit ábrázol pontosan
A rejtélyes vésésekkel teli kőről úgy hiszik, csillagtérkép lehet.

a
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor 1965-ben Ludovic MacLellan Mann régész utasítására betemették a misztikus ábrákkal teli, skóciai, nyugat-dunbartonshire-i Cochno-követ - másik nevén Druida-kő -, senki sem tudta igazán, mit takarnak be a vastag talajréteggel.

Azt azonban igen, hogy ez a legjobb, amit tehetnek, ugyanis egy elképesztő régészeti értékről van szó. A betemetéssel sikerült kivédeni, hogy mások is karcoljanak a sziklafelületre, illetve bármilyen módon megrongálják azt.

A Cochno-kő

A Cochno-kő egy időszámításunk előtt 3000 környékén készült ábraegyüttes, melyet először 1887-ben fedezett fel James Harvey tiszteletes. Méretes, 13-szor 7,9 méter a sziklafelület kiterjedése, és mintegy 90 rajzot foglal magában. Spirálok, vonalak és különféle rejtélyes alakzatok borítják.

Mann és asszisztense a kőnél, 1930-ban.
Mann és asszisztense a kőnél, 1930-ban.

Néhány évvel ezelőtt újabb munkálatok indultak, ám ezúttal a feltárás volt a cél. Lassan és óvatosan eltávolították a Cochno-követ fedő talajréteget, és közel ötven év után ismét feltárult a misztikus ábrák rengetege.

Ezen a videón láthatók a feltárási munkálatok:

Habár a tisztítómunkálatok ismét láthatóvá tették a spirálos véséseket, a szakértők ezzel sincsenek sokkal előrébb. A szikla alaposan feladta a leckét a tudomány embereinek.

Rejtély, mi lehet

A Cochno-kő felett, amióta csak ráleltek, egymás szavába vágnak a régészek: nem világos ugyanis, hogy mi célból véshették a sziklafelületbe az alakzatokat, és mit mutat pontosan az ábrák összessége.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legelfogadottabb elmélet, hogy a faragott felület egy csillagtérkép lehetett, noha az is felmerült, hogy épp ellenkezőleg, a rajzok a Föld térképezésére szolgálhattak. Mások úgy vélik, hogy a spirálos szikla nem is térkép, hanem egy szertartások végzésére készített helyszín. A gazdag fantázia rabjai, elrugaszkodottabb elmélkedők ismét csak földön kívüli vonatkozásra gyanakodnak a Cochno-kő kapcsán.

c

Ha a csillagtérkép-elmélet igaz, ismét a magas szintű ősi tudás egy bizonyítékával állhatunk szemben. Akárhogy is, a szakértők úgy tartják, a Cochno-kő a legfontosabb a hasonló leletek közül Európában, és vésései a legjobb példái a neolitikus és bronzkori körkörös véséseknek.

Egy felülnézeti skicc a kőről,1895-ből, W. A. Donellytől.
Egy felülnézeti skicc a kőről,1895-ből, W. A. Donellytől.

Az ismét feltárt kőfelületet digitális mérőeszközökkel és háromdimenziós technológiával térképezik fel annak érdekében, hogy többet megtudhassanak róla, és közelebb kerülhessenek a végső megoldáshoz, milyen célt szolgálhatott valójában a Cochno-kő.

A kő kapcsán egyetlen dolog ad okot aggodalomra, mégpedig hogy egy épülő lakótelep közepére esik. Remélhetőleg a szabaddá tett több ezer esztendős érték semmilyen kárt nem szenved majd el emiatt.

Az óriások sírja

A középső bronzkorban élt Szardínia szigetén a nurág civilizáció, akiknek a nyomát a mai napig őrzi az ősi építmény, a Coddu Vecchiu, azaz az óriások sírja.

Ezt is szeretjük