A 16. századi rejtélyes szobákban különleges tárgyakat gyűjtöttek: a kuriózumok tára büszkeség volt tulajdonosának
Az értékes gyűjteményekbe a legkülönfélébb különlegességek kerültek.

Frans Francken (II), A Collector's Cabinet (1625)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Cabinet of wonder, Wunderkammer, cabinet of curiosity - így nevezik különböző nyelveken, azaz csodák szekrénykéje, csodakamra, érdekességek szobácskája.

A kifejezés a legtöbb esetben nem is szekrényt takart, sokkal inkább szobát, melyet kifejezetten arra tartottak fenn a tehetősek, hogy különlegességeket, természettudományos - vagy annak vélt, illetve hamisított - tárgyakat, történelmi relikviákat, műalkotásokat, archeológiai jelentőséggel bíró leleteket, antik értékeket, illetve geológiai ritkaságokat halmozzanak fel benne, mintegy házi tárlatként, melyre büszkék lehetnek. A kuriózumok effajta tárai a 16. századtól váltak elterjedtté, ám már jóval korábban is léteztek ilyen gyűjtemények. A különleges tárgyak gyűjtögetése a gazdag réteg szenvedélye volt: arisztokraták, kereskedők és korai természettudósok foglalkoztak ezzel. Házi tárlataik a későbbi európai múzeumok előhírnökei voltak. A 16. század embere szimpatizált a szórakozva tanulás elképzelésével, és amellett, hogy ezek a gyűjtemények csodálatot váltottak ki szemlélőikből, tökéletes eszközei voltak a világ és a misztikumok megismerésének is.

Ilyenek voltak a tárlatok

A régi századok különleges gyűjteményeiről számos festmény és rézkarc is készült: további érdekességek kíséretében bemutatunk néhányat közülük.

://femina.hu/ezo/veletlen-talalt-tortenelmi-kincsek/

Ezt is szeretjük