Íme a vár, melyet egyetlen ember épített: a Bory-várat a székesfehérvári Tádzs Mahalként emlegetik

A mesés Bory-várat két különleges céllal építette Bory Jenő, saját kezével.

Székesfehérvár - Bory-vár - 1226
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1912-t írtak, amikor Bory Jenő (1879-1959) építészmérnök, szobrász- és festőművész, egyetemi tanár Székesfehérvár - akkor még - külterületi részén, Mária-völgyben vásárolt egy hétvégi telket borospincével és présházzal. Utóbbit még az évben lakássá alakította, felette pedig műtermet alakított ki.

Ez az egyszerű történet idővel tündérmesévé lett, hiszen a présházból lett otthon az építész keze alatt lassanként csodálatos várrá nőtte ki magát. Akkor fogott az építkezésbe, miután véget ért az első világháború, és bár a környékbeliek sokáig nem tudták, min is dolgozik, idővel előttük és más látogatók számára is feltárta alkotása kapuját. 

Bory Jenő és családja.
Bory Jenő és családja.

A Bory-vár több szempontból is különleges: egyfelől Bory a jó részét teljesen egyedül húzta fel, és csupán egy-egy kisebb mozzanat erejéig hívott segítséget. Másfelől a várat a magyar Tádzs Mahalként emlegetik, ugyanis Bory a felesége iránti érzelmeitől vezérelve építette, így az a hitvesi szerelem szimbóluma.

Képeken a Bory-vár

Nézd meg a mesébe illő szépségű várat, és ismerkedj meg vele alaposabban is: képről képre további érdekességet osztunk meg róla.

Ezt is szeretjük