Így néz ki egy igazi bolhacirkusz: elképesztő attrakciókat mutattak be a kis rovarok
A bolhacirkuszokkal már a 16. század óta lépnek fel különböző mutatványosok. A kis rovarok elképesztő erejét használják ki.

bolhacirkusz nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bolhák elképesztő lények: az 1-4 milliméteres rovarok több mint fél méter magasra ugranak, ami a méretük többszázszorosa. Olyan, mintha egy ember álló helyéből lazán átugraná a Kékestetőt.

Kimondható, hogy ők az állatvilág legjobb ugrói,  de nagyon erősek is, magukhoz képest. Sokan emiatt foglalkozni kezdtek velük, és különböző módszerekkel idomítani tudták ezeket a parányi állatokat.

Bolhacirkuszok kialakulása

A bolhacirkuszok története 1578-ig nyúlik vissza, amikor egy órásmester, Mark Scaliot kitalálta, hogyan lehet hámot helyezni a bolhákra. Különböző tárgyakhoz rögzítette őket, amiket hihetetlen erejüknek köszönhetően mozgatni tudtak. Jóval később, 1820-ban bukkant fel egy olasz művész, Louis Bertolotto, aki London Regent utcájában mutatta be apró bolhacirkuszát. A legtöbb performansz tiszavirág-életű volt, azonban egyikük a Manchesterben található Belle Vue Zoológiai Kertben egészen 1970-ig működött.

Roy Heckler bolhacirkusza.
Fotó: Bettmann

Ugyan a kis erőművészek mutatványosai a modern világban alig-alig lépnek fel, a müncheni Oktoberfesten Robert Birk igazi bolhacirkusza még mindig megtekinthető.  Mára a legtöbb előadás illúzió, a bolhák mozgását elektromos és mágneses impulzusokkal érik el, a rovarok már rég nem élnek, vagy nem is igaziak, mechanikus szerkezetek helyettesítik őket.

Képeken a bolhacirkuszok

Professzor Humbug cirkusza is illúzió: az elkövetkezendő képek egyikén fog felbukkanni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük