A legenda szerint Szűz Mária ült le ide: gyógyulni vágyók zarándokhelye a bükki szikla
A bükki sziklához különleges, vallásos legenda kötődik.

Bukkszentkereszt-03
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyógyító köveknek azokat a köveket nevezik, melyekhez a néphiedelem vallásos vagy egyéb spirituális eredetű gyógyító erőt társít. Köréjük rendszerint valamilyen legenda is fűződik. Hazánkban országszerte több ilyen is van.

Bükkszentkereszten is található egy gyógyító kőcsoport - a Boldogasszony-kövek - melyhez megható, vallási vonatkozású legenda tartozik.

Története Krisztus halálához, illetve Szűz Mária fia halála miatti gyászához, bánatához kapcsolódik. A bükkszentkereszti kövek legjelentősebbike a Boldogasszony köve, melyen a legenda szerint a Szűzanya megpihent.

Úgy tartják, a kövek mindegyike más testrész betegségét gyógyítja, a légutaktól a szíven át az idegrendszerig. A Boldogasszony-kő a női szervek egészségi problémáit, illetve a női meddőséget gyógyítja.

A Boldogasszony köve

A kő nevét a legenda alapján kapta, mely szerint, miután Jézus kereszthalált halt, Szűz Mária bánatában elindult, és a világot járta. Amikor a Bükkbe ért, ezen a sziklán pihent meg, mint mesélik, ülte lenyomatát pedig meg is őrizte a szikla. A sziklának tulajdonított gyógyító erő ekkor költözött bele.

A gyógyító erőt a kácsi búcsúról hazatérő emberek fedezték fel, akik a szikláknál álltak meg, és pihentek útközben. Mivel nagyon gyorsan felfrissültek, úgy hitték, valamiféle csoda történt, és, hogy a köveknek volt köszönhető, melyeknél Szűz Mária útja vihetett.

Ezt is szeretjük