A bohócfóbia nyomában: hogyan és miért alakul ki sok embernél?
A bohócok nevettetni akarnak, mégis sokak rémálmai.

bohoc-vidampark
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bohóc figuráját arra találták ki, hogy szórakoztasson, nevettessen. Bár sokak számára valóban vidámak, a bohócok rengeteg emberben idéznek elő kellemetlen szorongást.

Láttunk már számos horrorbohócos filmet, de a kulourlofóbia, azaz a bohócfóbia nemcsak a gonosz bohócoktól való rettegést jelenti, hanem a legvidámabb gyerekzsúron mókázó bohóctól való félelmet is magában foglalja.

Miben gyökerezik a bohócfóbia?

A bohócfóbia Melanie Phelps pszichológus szerint részint a gyerekkorba nyúlik vissza. Gyerekként az ember a családtagjai megszokott, kedves arcát ismerve hirtelen szemben találja magát egy színesre festett bohócarccal, melyről még azt is nehéz leolvasni, voltaképpen milyen hangulata van, nevet vagy épp dühös, esetleg szomorú.

kep-bohoc

A bohóc arca mindig mosolygósra festett, de kicsit jobban megnézve a maszk mögötti ember épp komoly arccal is nézhet. Ez sok gyerek számára frusztráló.

Öt meghatározó dolog

A pszichológus szerint öt dolog határozza meg, hogyan viszonyul az ember felnőttként a bohócokhoz.  Az első, hogy hogyan találkozik velük gyerekként. Ha a szülők elmagyarázzák neki, mit lát, miért van kifestve, és maguk is nevetve figyelik a bohócot, jó eséllyel a gyerek sem fog félni tőle.  

A cikk az ajánló után folytatódik

A másik dolog, hogy a szülőknek ismerniük kell a gyerekük igényeit és személyiségét. Ha alapvetően nem mulattatják a bohócok, akkor nem érdemes erőltetni. Ha mégis erőltetik, akkor a gyerek egy kellemetlen helyzetben találja magát, és megijedhet, ami tartós ellenérzést eredményezhet.

A gyerek általános biztonságérzete szükségeltetik ahhoz, hogy a bohócfóbia ne alakuljon ki, Ha rés van a pajzson, a bohócfóbia könnyebben elhatalmasodhat, és az embert felnőttkoráig kísérheti a dolog. Akár súlyosbodhat is idővel a félelem.

Az is fontos, hogy gyerekkorban a megfelelő időpontban találkozzon először bohóccal az ember. Ha túl korán történik, vagy, ha a szellemi gyarapodásnak abban az érzékeny szakaszában, amikor az idegrendszer intenzíven fejlődik, és a világ minden rezdülésére, színére, hangjára, illatára hatványozottan fogékony, a bohóccal való találkozás túl erős inger lehet, ami negatív nyomot hagyhat.

Végül, a horrorfilmek hatása is befolyásoló tényező. Minél több gonosz bohócos filmet néz valaki, annál valószínűbb, hogy félelmetesnek fogja találni őket. A horrortörténet eseményeit az ember a bohóccal társíthatja. Érdemes tehát megfontoltan megválasztani azokat a filmeket, melyekre mozijegyet veszünk.

Ezt is szeretjük