A hatodik csakrára kerül: mit kell tudni a bindiről a hindu vallásban?
Ha eddig nem tudtad, miért kerül az az apró pötty a homlokukra, ismerd meg a hatodik csakrát.

b1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán akkor láttunk ilyet először, amikor gyerekként a legszebb mesekönyveinket forgattuk, de sokan még felnőttként sem tudják, mi is az az apró pötty a homlokon.

Úgy hívják, bindi - illetve tilaka -, a szó pedig annyit tesz, pont. Leginkább Indiában, Bangladesben, Nepálban, Srí Lankán és Mauritiuson jellemző a viselése.

A bindi szerepe

A bindi a női, asszonyi energiát képviseli, Párvati istennő szimbóluma. Korábban hindu, később már mohamedán szokássá is vált a viselete. A régi hagyomány szerint a bindi férjezett nők homlokára kerül, akik olykor a hajválasztékukhoz is csíkot festenek. Vörös színű festékkel - vagy bársonypötty formájában - teszik fel, és azt jelzi, a nő férjnél van, férje pedig még él, tehát a nő nem özvegy. Vörös színű, mely azokra az ősi véráldozatokra utalhat, amelyeket egykor az isteneknek ajánlottak fel az ő lenyűgözésükre.

A bindi színe nem mindig vörös. Az egyes alkalmak vagy a viselés apropója, amiért felkerül, különböző változatokat hozott be. Dzsammu tartományban fiús édesanyák fiúgyermekük egyéves koráig fehér bindit viselnek. Érdekes, hogy a fehér pötty nemcsak az újonnan született fiú, hanem az elvesztett férfi jelzésére is szolgál: az asszonyok, ha férjük meghal, többé nem vörös, hanem fehér pöttyöt viselnek a homlokukon, vagy semmilyet. A bindi nemcsak felfestett pötty lehet, hanem ékszer is: a menyasszonyok szemöldökük felett is több apró bindit viselnek. A násznép rendszerint piros pöttyöt fest az ünnep alkalmából.

Napjainkban egyre inkább megváltozik a bindi jelentősége. Bár a hagyomány szerint hajadonok nem viselhették, ma már ez sem tilos. Noha eredeti értelme is él, viselése lassanként divattá vált, hajadon lányok is felfestik, színét pedig sokszor a napi öltözetnek megfelelően választják ki.

Bindinek nevezik a mandalák középpontját is. A mandala körökből és vonalakból álló színes, geometrikus ábra, mely a hinduizmusban és a buddhizmusban is a kozmosz, illetve különböző isteneket jelképez, emellett a mantrák képi megjelenítései is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hatodik csakra pontjára kerül

A felfestett bindi a két szemöldök közé, az ajna nevű területre kerül, mely a homlokcsakra területe. A homlokcsakra a csakrák közt a hatodik. A bindi és a homlokcsakra közti kapcsolatot megnevezésük is jelzi: a hatodik csakra neve szanszkrit nyelven bindu, és ugyancsak pöttyöt vagy cseppet jelent. A homlok e pontját harmadik szemnek is szokták nevezni. A harmadik szem bölcs, és a valós világon túllát. Képes a felsőbb szintű tisztánlátásra, a természetfeletti érzékelésére.

Minden vallási szertartás része, hogy felfestik ezt a harmadik szemet, de a pötty e vonatkozásában a jó energia benntartására szolgáló eszköz is. Úgy hiszik, meditáció közben a gerincből feláramló energia a homlokcsakra pontján át távozik, ám a felfestett pötty az emberi testben tartja.

Bindi és tilaka

A homlokra festett pötty csak egy részről a férjezettség vagy özvegység jelzése. Nem véletlen, hogy férfiak homlokán is látni. A homlokpötty másik elnevezése a tilaka. A bindi és a tilaka jelentősége részben fedi egymást: mindkettő vallási vonatkozású jelzés, de a tilaka, mely ugyancsak homlokpötty, illetve egyéb, elnyújtott U vagy Y betűkre hasonlító jelzés, a különböző kasztok, illetve régiók vagy szekták jele, mely felfestése a hovatartozás jelzésére szolgál. 

Szürreális helyek a világban

Varázslatos helyekre kalauzolunk a következőkben: ezek a helyek olyanok, mintha már nem is a földön járnánk.

Ezt is szeretjük