Hány ember kellene egy apokalipszis átvészeléséhez? A kutató megbecsülte a minimumszámot
Sok filmben láttunk már apokalipszist, de vajon hány ember kellene hozzá, hogy túléljük?

GettyImages-1030988656
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hollywood kedvelt témája a rettegett világvége, így már rengeteg apokalipszisfilmet láthattunk a mozikban, illetve a televízióban is. Egyesekben aszteroidák, más történetekben ufók törik meg az emberiség útját.

Látván ezeket a sztorikat, óhatatlanul elképzeljük, vajon mi történne, milyen lenne az apokalipszis, és lassú folyamat lenne, vagy gyorsan menne-e végbe, ha eljönne a világvége. Az is érdekes kérdés, vajon túlélné-e az emberiség egy része, és ha igen, akkor hány fő lenne szükséges a Föld újranépesítéséhez.

A válasz röviden ennyi: meglepően kevés

Természetesen a különböző teoretikus apokalipszis-forgatókönyvek más-más módon képzelik el a világvégét, és az, hogy hogyan menne végbe a folyamat, befolyásolná, hányan élnék túl a világpusztulást. Ez logikus, hiszen egy nukleáris csapásokkal sújtott háború is más hatást gyakorolna, mint egy meteorbecsapódás.

Cameron Smith, az Oregoni Egyetem professzora összegezte, nagyjából mennyi ember kellene az emberiség túléléséhez. Ahhoz képest, hogy ma 7,8 milliárdan élnek a Földön, meglepően kevés: pár száz, esetleg 1000 fő elég lenne hozzá.

Smith szerint ezek a pár száz fős populációk akár több száz évig is túlélhetnének, és ezek közül egy-egy akár ezer évig is kitarthatna. Úgy gondolja, apokalipszis esetén a nagyvárosok lennének a legsebezhetőbbek az importélelmiszer-források elzáródása miatt, és azért, mert rendkívül függnek az elektromos energia jelenlététől. A túlélő populációk valószínűleg útra kelnének, hogy új forrásokat derítsenek fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

A túlélők legfőbb problémája Smith szerint valószínűleg az lenne, hogy apró létszámuk mellett hogyan nemzzenek gyermekeket anélkül, hogy olyanokkal találkoznának, akikhez genetikai rokonság fűzi. A sikeres szaporodáshoz elengedhetetlen a genetikai változatosság. Ha rokonok nemzenek gyermeket, a születendő újszülött valószínűleg nem lesz életképes, és testi-szellemi fogyatékosságokkal jön világra.

A professzor szerint hasonló dolog történne, mint a neolitikum idején. Körülbelül 12 ezer éve, amikor az emberiség gazdálkodó életmódba kezdett, kis falvak voltak, melyek lélekszáma pár száztól ezerig terjedhetett. Noha ezek egymástól függetlenek voltak, érintkeztek egymással, és párt választottak az eltérő falvakból. Smith szerint az apokalipszistúlélők is hasonlóan járhatnának el, és biztosíthatnák az emberiség jelenlétét az apokalipszisen túl is.

Hogyan hal ki az emberiség?

Korábbi cikkünkben sorra vettünk néhány apokalipsziselméletet. Vajon melyik a legvalószínűbb forgatókönyv közülük? 

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük