Miért nő egy barna hajú férfinak vörös szakálla? Így magyarázza a genetika a szembetűnő színkülönbséget

Az eltérő színű haj és szakáll genetikai okra vezethető vissza.

voros-szakall
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Logikus és természetes, hogy egy barna hajú férfinak barna szakálla nő, ahogyan az is, hogy egy vörösnek vörös. A kettő kombinációjára azonban sokan rácsodálkoznak: miért nő egy férfinak a hajszínétől eltérő arcszőrzete?

Most, hogy divatba jött, valószínűleg mindenki látott már barna férfit vörös szakállal. A különös tulajdonság oka a genetikában keresendő.

Így nő egy barna férfinak vörös szakálla

Petra Haak-Bloem, a dán, genetikával foglalkozó Efrocentrum szakértője az MCR1 nevű gén működéséből vezeti le a jelenség okát. E gén határozza meg, milyen lesz egy ember hajszíne és bőrtónusa, mert szabályozza a melanokortin nevű, a vörös pigmentet sötétté alakító fehérje jelenlétét.

A szálak színe attól függ, hogy a sötét színt adó eumelanin, és a vöröset adó feomelanin közül melyik milyen mértékben van jelen. A természetes szőkékben kevés a sötét pigment, a sötét hajúakban az eumelanin van túlsúlyban, a vörösekben csak a feomelanin található meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha egy ember duplán, azaz mindkét szülőtől mutálódott MCR1 gént örököl, vörös hajjal és valószínűleg nagyon világos bőrrel születik. Ha azonban valaki csak az egyik szülőtől örökli a mutálódott MCR1 gént, az ő esetében a melanokortin más-más arányú koktélt fog alkotni a vörös és sötét pigmentekből a test különböző pontjain. Így fordulhat elő, hogy egy férfinak sötét haja és vörös szakálla lesz.

Ritka külső tulajdonságok

A következő cikkben sorolt külső vonások a legkülönlegesebbek közül valók.

Ezt is szeretjük