Érdekességek a 21. század legtitokzatosabb művészéről, Banksyról: máig titok, ki áll valójában a név mögött
Az angol graffitiművész zseniális alkotásait az egész világon ismerik, ám a személye máig titkokba burkolózik.

banksy2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ már az ókorban is nagy becsben tartotta a legtehetségesebb művészeket, ez pedig a későbbi évszázadokban sem változott. Ezek az emberek nemcsak a nemesekről készült portréikkal tettek szert nagy népszerűségre, hanem egyedi és sokszor elgondolkoztató látásmódjukkal is, amit képesek voltak mindenki számára elmesélni alkotásaikkal.

Bár azt hihetnénk, hogy a fotográfia elterjedésével a festőművészek lehetőségei is csökkentek, ez nem így van, hiszen még a 20. században is létrejöttek olyan új irányzatok, mint a pop art, a fotorealizmus vagy az utcai művészet. Ez utóbbinak jeles képviselője Banksy is, aki egy olyan, gyakran negatívan értelmezett ágat is művészivé tett, mint a graffitizés.

Ki is ő valójában?

Banksy neve hallatán talán mindenkinek a jellegzetes stílus és a fontos társadalmi kérdések és üzenetek jutnak eszébe, ám az talán senkinek nem ugrik be, ki is ő valójában, vagy hogyan néz ki. Ez utóbbit még mindig nem lehet tudni, ám amikor kivételes módon Simon Hattenstone-nak adott egy interjút, az újságíró egy teljesen átlagos férfiként írta le a külsejét, aki ezüstfogat és ezüst fülbevalót visel. Szintén ebben az interjúban megemlítette a művész, hogy a szülei úgy tudják, festőként és dekorátorként dolgozik.

banksy1
Fotó: Matt Cardy / Getty Images Hungary

Ahogy egyre népszerűbbek lettek az alkotásai, úgy a személyére is többen lettek kíváncsiak, ám Banksy elmondta, hogy addig nem fedi fel magát, amíg a graffitizés illegálisnak számít. Az évek során azonban számos információ kiderült róla, például hogy 1973. július 28-án született, és a legnagyobb valószínűség szerint Robin Gunningham a teljes neve, apja pedig fénymásológép-szerelő. Egyesek azonban úgy vélik, hogy Robin Banks lehet a valódi neve. A bristoli underground körökben kezdett alkotni a ’80-as évek végén, tagja volt a Bristol’s DryBreadZ Crew nevű csoportnak is. Folyamatosan kereste az újabb és újabb lehetőségeket, hogy felhívja a figyelmet az általa fontosnak tartott társadalmi és politikai problémákra, így rengeteg utcai festményt alkotott a ’90-es években.

A cikk az ajánló után folytatódik

A népszerűsége viszont inkább csak az új évezred elején kezdett meredeken emelkedni, ekkor már kiállításokat is szervezett, 2004-ben pedig azzal az akciójával vonta magára a figyelmet, hogy a Notting Hill Carnival tömegébe rengeteg hamis tízfontos bankjegyet szórt, amin a királynő arcképét Diana fotójára cserélte. Az eset a médiában és a művészvilágban is nagy visszhangot keltett, így még többen megismerték a bristoli graffitiművész nevét és munkásságát.

Bár sokan egyszerű vandalizmusnak tekintik a munkásságát, és folyamatosan harcban áll a hatóságokkal, mások így is korunk egyik legnagyobb művészének tartják, akinek munkáiért nem mellesleg olyan sztárok is rajonganak, mint Kate Moss vagy Christina Aguilera. A kiállításai és aukciói folyamatosan telt házasak, egy bristoli lakóház értékét pedig 124 millió forintról 2 milliárd forintra növelte az, hogy a művész a falára festett

Banksy műve egy bristoli ház falán.
Banksy műve egy bristoli ház falán.
Fotó: Matthew Horwood / Getty Images Hungary

Bár a graffitiművészről úgy tartják, hogy közel 158 milliárd forint értékű vagyonnal rendelkezik, a pénz továbbra sem élvez prioritást az életében. Banksy sokkal fontosabbnak tartja, hogy felhívja az emberek figyelmét a különböző társadalmi és politikai problémákra, ehhez pedig nem fél sokszor igen megosztó ábrázolásmódokat használni. A személye körüli titokzatosság valószínűleg csak még jobban emeli ismertségét és műveinek értékét, így érthető, hogy esze ágában sincs felvállalni, ki is ő valójában.

Csipkegraffiti az utcán

Az egész múzeum kinézetét megváltoztatta a Neospoon néven alkotó művész lélegzetelállító graffitijével.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük