Bábával szül a hatalmas vízi emlős: egy hihetetlen tény a bálnákról
Fantasztikus, ahogy ezek az állatok viselkednek egy új élet érkezésekor.

balna
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van valami nyugalmat árasztó abban, ahogy a bálnák békésen ringatóznak a vízben. Ezek a csodálatos állatok kifejlett korukra elérhetik akár a 30 méteres hosszt és 180 tonnás súlyt is. Melegvérű emlősállatok, szárazföldi állatok vízhez alkalmazkodott, távoli rokonai.

Különleges hanggal és szokásokkal rendelkező, misztikus élőlények, akik időről időre elkápráztatják valamivel az őket tanulmányozó tengerbiológusokat, illetve a vadvilág szerelmeseiként a természetet és vizeket járó fotósokat is.

Kurt Amsler az utóbbiak közé tartozik, és nem túlzás azt mondani, egyúttal a legszerencsésebbek közé is, ugyanis láthatta, amint egy bálna világra hozza utódját, és nem is akárhogyan: ezek az állatok segítenek egymásnak a szülés alatt. A csodálatos jelenetet videóra is vette, melyből később Az első levegővétel címmel díjnyertes munka lett.

balna-2

Így szülnek a bálnák

A bálnák egy-hat évente hoznak világra utódot. A párzáshoz és szüléshez több száz mérföldes utat tesznek meg állandó élőhelyüktől. A bálna 9-18 hónapig hordja utódját, majd több bábaszerepbe lépő bálna társaságában hozza őt világra. Csodálatos, hogy az állatvilágban egy ilyen segítő ösztön alakult ki, egyúttal azonban nem véletlen: az újszülött bálna születése után néhány percig még nem tud úszni, ezért megfulladna, ha a segítő bábák nem lökdösnék fel a vízfelszínre.

Kurt Amsler említett kisfilmje a következő videón tekinthető meg. A fotós kilencórás várakozás és műszeres megfigyelés után merült alá fotózni, de nem sejtette, hogy ilyen csoda fogadja majd.

- Gyorsan úsztam a víz alatt, hogy fotózhassam az állatokat, ám egyszer csak beleúsztam valamiféle zöld felhőbe. Rájöttem, hogy ez vér, csupán más színűnek hat, mert a víz alatt elvész a vörös spektrum. Azt hittem, sebesült állat lehet, de 15 méternyire megláttam, hogy egy bálna ad életet utódjának. Miután kibújt, még mozdulatlan volt, és a bábák felsegítették a vízfelszínre, hogy levegőhöz jusson. Munkásságom legnagyszerűbb élménye volt - mesélte Amsler, akinek a felvétellel nem titkolt szándéka felhívni a figyelmet ezeknek az intelligens, csodálatos állatoknak a védelmére. 

Ezt is szeretjük