Gyógyítsd magad virágokkal!
Dr. Edward Bach alapelve a közérthetőség és az öngyógyítás, így a Bach-virágesszenciák elkészítése és alkalmazása egyszerű otthon is!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Elkészítés és alkalmazás

A Bach-virágterápia alapelve a következő: a betegség testi tüneteinek kialakulása minden esetben lelki problémára, hangulati változásra vezethető vissza, ezért a kezelés során elsősorban az érzelmi élet változásait, a hétköznapitól eltérő lelki beállítottságot kell figyelemmel kísérni, tekintet nélkül a konkrét tünetekre, melyek egyénenként és esetenként változhatnak. Ami a gyógyír kiválasztását és elkészítését illeti, ősi alapelvekből indult ki: a keleti és a részben belőle táplálkozó alkimista hagyomány egyaránt úgy tartja, hogy a növények - az ásványokhoz és az állatokhoz hasonlóan - szimbólumok, az ember lelki életének, érzelemvilágának szimbólumai.

Ha így tekintesz a növényvilágra - és rendelkezel némi növénytani és asztrológiai ismerettel -, akkor minden növény egy-egy érzelem kifejeződéseként fogható fel, és ahogy az ember belső világának van napos és árnyékos oldala, úgy a növények között is található jótékony, illetve káros hatású. A Bach-terápia növényei hasznos sugárzást hordoznak, mellékhatást nem okoznak.

 • Napoztatós módszerrel készül az alábbi, hazánkban is megtalálható növények Bach-esszenciája: molyhos napvirág, egynyári szikárka, ágas rozsnok, erdei iszalag, fehér vadgesztenye, bíbornenyúljhozzám, csarab, párlófű, kisezerjófű, kék katángkóró, vasfű, szőlő, tölgyfa.
 • Főzéses módszerrel a következő növényeket dolgozzuk fel: cseresznyeszilva, rezgőnyár, vörös vadgesztenye, gyertyán, jerikói lonc, vadrózsa, vadrepce, vadgesztenye rügye, diófa, vörösfenyő, erdei fenyő, szilfa, szelídgesztenye, ernyős madártej, fűzfa, vadalma, bükkfa.

Hogyan készíts virágesszenciát?

A gyógyír készítése kétféle módszerrel történhet, a virágzási idő és a virág, virágzat felépítése alapján. A napoztatós metódus szerint a reggeli órákban – reggel 9-ig - gyűjtött egészséges, éppen kinyílt virágot – télen a melegháziakat is - óvatosan egy üvegtálkányi friss forrásvíz felszínére kell helyezni, és a tűző napon hagyni, amíg fonnyadni kezd.

 

 • A napoztatás időtartama egy órától négy-öt óráig változhat, függően a napsütés intenzitásától és a virág felépítésétől.
 • Ha az ég felhősödik, a napoztatást abba kell hagyni.
 • Amikor a szirmok halványulni és fonnyadni kezdenek, az esszenciát óvatosan le kell szűrni és 1:1 arányban brandyvel tartósítva jól záró, színezett üvegben tárolni.
 • Ha üvegcséd valóban jól zár, az idő múlásával a gyógyír hatása fokozódhat.
 • Fél óra napoztatással készül a forrásvíz-esszencia is, ez az egyetlen a 38-ból, ami nem növényi eredetű.

A főzéses metódus a kora tavaszi - ilyenkor gyenge a napfény - és a tömöttebb, vaskosabb jellegű virágok - diófa, szelídgesztenye - feldolgozására való, bár vészhelyzetben a napoztatós módszerrel készítendő virágokat is főzheted.

 • A főzéshez zománcozott, fedhető lábost használj és friss forrásvizet.
 • A virág mellé tehetsz apró ágdarabokat, levélkéket is, majd lefedve fél óráig forrald, ügyelve, hogy a növényi részeket mindig ellepje a víz.
 • Ezután hagyd lehűlni, szűrd, és a fent ismertetett módon brandyvel tartósítd.

A gyógyír alkalmazása

Ami az adagolást illeti: az alapesszenciából két cseppnyit kell 30 ml brandybe cseppenteni, majd alaposan összerázni - ez a hígítás, ami külföldön kereskedelmi forgalomban kapható. Az így kapott esszenciából újabb két cseppnyit tegyél 30 ml vízbe, kevés brandyvel tartósítd, ez a tulajdonképpeni gyógyír. Ha többféle esszenciából készíted a gyógyírt, mindegyikből két-két cseppet kell a vízbe keverni. Az adagolás a pillanatnyi lelkiállapot függvénye, általában napi négyszer-ötször négy-öt csepp, kiskanálnyi vízben bevéve.

A használandó gyógyír kiválasztása önismeretet és némi gyakorlatot igényel. Dr. Bach a hangsúlyt a megelőzésre fektette: ha az ember felismeri a tünetek kialakulását megelőző, a szokásostól eltérő lelkiállapotokat, akkor a megfelelő esszenciával a testi tünet fellépése elkerülhető, vagy a betegség lefutási ideje csökkenthető. A módszer alkalmas már kialakult betegség kezelésére is, a gyógyírt a mindenkori uralkodó lelkiállapot alapján kell kiválasztani.

Két alapelv

 • Három-négy esszenciánál többet ne keverj össze.
 • A gyógyulás folyamán szükséges lehet a gyógyír összetevőinek többszöri megváltoztatása is.

A virágterápia hatásmechanizmusára kielégítő tudományos magyarázat még nem született, mivel - hasonlóan a homeopátiás készítményekhez - a nagyfokú higítás miatt a gyógyír hatóanyag-molekulát nem tartalmaz. Alternatív szemlélet szerint a forrásvíz tiszta, semleges - yin-jellegű - hordozóanyag, amibe a napfény, a hő beleégeti a virág sugárzását, valahogy úgy, ahogyan az izzó és a vetítővászon közé tett színes celofán is elszínezi az eredetileg fehér fényt.

A virágos növények száma hatalmas - csak hazánkban nagyjából kétezer virágos növényfaj él -, és nem csak az eredetileg kiválasztott 38 hordoz gyógyerőt. Aki érdeklődik a módszer iránt, próbálkozhat újabb, számára jobb virágesszenciák kidolgozásával. Az új esszencia megtalálásához empíria és önismeret szükséges, de a feladat nem lehetetlen. A világ több pontján, így Ausztráliában és Észak-Amerikában is kidolgozták a helyi növényekből készült kollekciót.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin decemberi számát.
Ízelítő a tartalomból:

Illatos meleg teák
Immunerősítők nátha ellen
Herpeszűzők
Ideális ünnepi meglepetések

Olvass bele az októberi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2007. december »

OLVASD EL EZT IS!

kislany
 • horoszkóp
 • különleges horoszkóp

Rejtett gyermekkori sebek a horoszkópban

Ezt is szeretjük