Ma ne moss, és ne vidd ki a szemetet! 7 házimunka, amiket szenteste napján kerülj a babonák szerint
A szentestéhez számos érdekes babona kötődik.

GettyImages-1139944798
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fekete macska, kéményseprő és még megannyi dolog van, amihez hétköznapi babonák kapcsolódnak. Egyáltalán nem meglepő, hogy az esztendő jeles napjaihoz is kötődnek ilyenek, így a szentestéhez is.

A karácsonyi ünnephez számos, mélyen a néphiedelemben gyökeredző babona kötődik: vannak, amelyek szerencsét, mások jó egészséget ígérnek azoknak, akik hisznek bennük. A betartásuk kinek-kinek a maga döntése, de kulturális szempontból mindenképpen érdemes megismerkedni velük.

7 házimunka, amit ne végezz szenteste

Sok a karácsonyi babonák közül a házban, illetve a ház körül végzendő feladatokkal kapcsolatos. Érdekes, hogy a régiek mezőgazdasági szerszámokat vittek az ünnepi asztal köré. Abban a reményben tettek így, hogy a következő évi termésük jó legyen. Ami a benti tennivalókat illeti, hét házimunka is van, amit a hiedelmek szerint nem jó ötlet szenteste napján végezni.

Ruhamosás - A néphiedelem szerint karácsonykor nem szabad mosni, ugyanis az balszerencsét hoz.

Teregetés - Ha valaki mégis mos, és utána tereget, akkor a kiterített ruhák az állatállomány elhullott egyedeit szimbolizálják, azaz ahány ruha, annyi jószág veszik majd oda.

A szemét ürítése - Olyan babona is volt, miszerint a szemetet tilos kivinni szenteste napján, mert azzal együtt az ember a szerencsét is kiviszi.

Az asztal leszedése - Fontos, hogy a karácsonyi asztal ne legyen teljesen leszedve. Maradjon rajta egy kis kenyér, mert az a hiedelem szerint azt ígéri, hogy következő évben lesz mit enni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Együtt a bánat és a feldolgozás útján a februári Femina Klubban!

Szily Nóra vendége ezúttal Singer Magdolna gyásztanácsadó lesz, akivel azokra a nehéz kérdésekre keresik a válaszokat, melyek a gyászolót és a távozót egyaránt segítik abban, hogy békére leljenek. Hogyan birkózhat meg az itt maradó a hiányérzettel, a bűntudattal és a fájdalommal? Fel lehet-e készülni szeretteink halálára? Meddig tart a gyász? Többek között ezekre is választ kapunk majd.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. február 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Az asztal letakarítása - Fontos volt, hogy az ünnepi vacsora és a nap további étkezései során az asztalra került morzsát nem volt szabad kidobni, mivel úgy tartották, azzal együtt a szerencse is a szemetesbe kerülne. A morzsát össze kellett gyűjteni és az állatoknak adni, hogy egészségesek és termékenyek legyenek. A morzsából egyesek a gyümölcsfák alá is szórtak, hogy a fákon is bőséges legyen a termés a következő évben.

Sepregetés - Szentete sepregetni is tilos, ugyanis, ha az egész házat kisöprik, akkor az ördög beköltözik a házba.

Másra bízni sem jó a munkát - Ha valaki a babona miatt kerülné a munkát, és egy olyan illetőre bízná, aki nem tart a babonáktól, a néphiedelem szerint a következő évben sokszorosan kell, hogy visszaadja az illetőnek a segítséget. Ezt is érdemes tehát megfontolni.

Mi van a kéményseprős babona hátterében?

Ismered a kéményseprőkről szóló babonát? Korábbi cikkünkből megtudhatod, mire épül, és hogy alakult ki.

Ezt is szeretjük