Nem túl biztató az azték világvége-elmélet: mi lesz a Földdel szerintük?
Sok világvége-elméletről hallottunk már, de ez tényleg nem hangzik jól.

koponya
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amióta az emberiség saját létezéséről, illetve a világ keletkezéséről gondolkodni kezdett, és a természetet mint felette álló isteni erőt félni kezdte, a kegyetlenül lesújtó, rettegett világvégéről sötétebbnél sötétebb jóslatai születnek.

E jóslatok kultúránként, vallásonként, népcsoportonként más formában írják le a világvégét, és különböző okokat jelölnek meg annak elérkezésére is. 

A világvége elmaradt

Mára számos világvége-elmélet feltételezett időpontján vagyunk túl. Az utóbbi esztendőkben ilyen volt például a 2012. december 21-es, a maja naptár szerint számolt világvége-időpont, illetve a 2014. február 22-re jósolt Ragnarök, a finn elmélet szerinti apokalipszis. Ami a jövőt illeti, meg nem nevezett klímakutatók 2039-re jósolnak világvégét, állítólag ekkorra fog ugyanis elolvadni a sarkköri jégpáncél, özönvizet okozva a Földön. Egy másik elmélet magától Isaac Newtontól származik, aki szerint az apokalipszis 2060-ban érkezik majd el.

A vaklármának bizonyuló jóslatok sora sokak számára már-már humoros köntösbe öltöztette a világvége gondolatát, de a ma embere, tekintélyes tudományos háttérrel a háta mögött rendszerint nem is veszi az apokalipsziselméleteket túl komolyan. Akadnak persze, akik mégis. Nem lehet tudni, melyik tábornak van igaza, mindenki saját belátása szerint teszi le a voksát, hisz bennük, vagy sem.

Tíz évet jósolnak

Nem túl biztató, de az azték világvége-elmélet kutatói szerint az emberiségnek mindössze tíz éve van hátra. Világvége-elméletük részletei előtt néhány mondat az aztékokról.

Az aztékokat rendre egy kalap alá veszik a majákkal, pedig a két kultúra nem azonos. Az aztékok története a 2-12. századig nyúlik vissza. Erős hódító birodalmukat, katonaállamukat, mely 1521-ig állt fenn, 1428-ban alapították meg a mai Mexikóváros területén. Többistenhit jellemezte vallásukat, mely egyébként gyakorlatilag a törvénykezés alapjául is szolgált. Kultúrájuk lényeges eleme volt a véráldozat, naptárjuk pedig 52 éves ciklusokat jelölt meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az azték világvége-elmélet

Az aztékok világvége-elmélete öt világkorszakot állapít meg, melyek mindegyike pusztító, mindent elsöprő apokalipszissel zárul. Eszerint minden vég után új kezdet indul, és az új korszakban a Föld ismét benépesül. Az aztékok világvége-elmélete alapján a Föld jelenleg négy világkorszakán, azaz négy végen és újrabenépesülésen van túl, és most éli ötödik világkorszakát.

Az első világkorszak végén az azték elmélet szerint az embereket jaguárok falták fel, a másodikban az emberek majmokká változtak, a harmadikban tűzeső, a negyedik világkorszakban pedig özönvíz pusztította el az emberiséget. Az azték apokalipsziselmélet szerint a mostani, ötödik világkorszak végén földrengések söprik el az emberiséget a Föld színéről.

Mikor jön az azték apokalipszis?

Az azték elmélet szerinti világvége időpontját a 2012-es maja apokalipszis-időponthoz hasonlóan jósolták meg, azaz arra az esztendőre tették, ameddig a nép naptárja számlálja az éveket. Az azték apokalipszis elérkeztének ideje eszerint 2027 lesz.

Miután 2012-ben nem következett be apokalipszis, utólag úgy feltételezik, a maja naptár csupán egy korábbi időszak lezárultát és egy új időszak kezdetét jelölte meg. Ezt alapul véve akár az azték világvége sem fog bekövetkezni.

Ezt is szeretjük