Utolsó felesége ölhette meg Attila királyt: Ildikó a származása miatt fordulhatott férje ellen
Attila király feleségeiről nem sokat tudni, de Ildikónak volt indítéka, hogy Attila ellen forduljon.

cov-fesmeny
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar történeti krónikák szerint a hunoknál az volt a szokás, hogy az uralkodók több feleséget is tartottak, akik között ugyanakkor mindig volt egy főfeleség. 

A főfeleség minden más nőnél jelentősebb volt, és az uralkodónak szült gyermeke ugyancsak kiemelkedett a többi asszonytól született gyermekek közül. Attila hun királynak is több felesége volt, közülük Réka és Ildikó volt jelentős, utóbbi azonban feltételezések szerint az uralkodó vesztét okozhatta.

Réka, Attila király felesége és Csaba királyfi anyja

Réka egy görög vagy bizánci császár lánya volt, ám egyesek szerint nem édes gyermeke, hanem egy, a keleti császár udvarából származó szkíta vagy hun származású udvarhölgy, akit gyermekévé fogadott. Ezt az is alátámasztja, hogy Rékát egy hunhoz és nem birodalmi vezetőhöz adták nőül, ahogy az szokás volt. Rékát, a történeti forrásokból úgy tudni, kocsibaleset érte, így lelte halálát. Fia, Irnek, illetve Kaba, azaz Csaba királyfi lett a későbbi hun uralkodó. Másik két gyermeke Ellák és Dingizik voltak.

Attila király ábrázolása a Képes Krónikában.
Attila király ábrázolása a Képes Krónikában.
Fotó: Wikimedia Commons

Attila új asszonya, Ildikó

Miután Réka életét vesztette, Attila új főasszonyt választott: ő volt a germán, gót származású Krimhilda, vagyis Ildikó, akit egyes források Mikoltnak hívtak, és aki Attila király vesztét okozta egyes feltételezések szerint.

Attila feleségeiről nem sok információ maradt fenn. Ildikóról ugyancsak nem vehető biztosra, hogy Attila haláláért felelős, ez csupán egy valószínűsített dolog a történészek részéről. Ildikó mérget csepegtetett Attila fülébe, így végzett vele. Tettét alátámasztaná, hogy a gót származású asszony később is a hun birodalom ellen fordult, és a gótokat segítette velük szemben.

Attila halála okát mindeközben másként is magyarázzák. A 453 tavaszán elhunyt király állítólag sok alkoholt fogyaszthatott, és a májzsugora szövődményeként kialakuló nyelőcsővisszér-betegségbe halt bele. Másik elmélet, hogy nászéjszakáján vérezni kezdett az orra, és megfulladt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mai napig talány, hol van Attila sírja 

Attila temetésének történetét Iordanes írta meg. Írása szerint ázsiai és türk szokásoknak megfelelően, hármas, arany-ezüst-vas koporsóban (ferculum) temették volna el a királyt, de valószínűleg csupán egyetlen koporsóban, hármas szemfedővel (coperculum) helyezték őt örök nyugalomra. Későbbi történetiszöveg-elemzők szerint Iordanes összekeverhette a ferculum és coperculum szavakat, és ebből adódik a tévhit, hogy hármas koporsóban temették el Attila királyt. Mindeközben, a hun temetkezésben nem volt szokás fém koporsót használni, ami ugyancsak az egy, fakoporsós temetést támasztja alá. Bárhogy is temették el, a sírt a mai napig nem találták meg. A feljegyzésekből mindössze annyit lehet tudni, hogy valahol a Duna-Tisza közén lehet.

Miután Attila király meghalt, testvérháború tört ki két fia, Aladár és Csaba közt, akik mindketten a trónra pályáztak. A harcok legyengítették a hun birodalmat, mely végül szétesett. Attila dinasztiája 503-ban ért véget.

Ajánlóképek: Paczka Ferenc - Attila halála című festménye.

A titokzatos kaptárkövek

5-16. századi hunok, avarok és szarmaták hagyatékai a kaptárkövek, melyek funkciója jókora rejtélyt jelent a kutatók számára.

Ezt is szeretjük