Halálosan mérgező, arzénnal átitatott könyveket találtak a kutatók Dániában
A három könyvet egy egyetemi könyvtárban találták.

d
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dániában tevékenykedő szakemberek három, arzénnal átitatott könyvre bukkantak egy egyetemi könyvtárban. A könyvek a 16-17. században íródtak, és máig a Dél-dániai Egyetem könyvtárának falai közt őrizték őket.

A szövegeket szerették volna alaposabban górcső alá venni, de arra lettek figyelmesek, hogy egyes betűket nehezebb olvasni, így az írottak értelmezése, elemzése lehetetlennek bizonyult. A szakértők felfedezték, hogy a nehezen olvasható betűket zöld vonalak ölelik körül, és ez az, ami miatt nem látszódnak tisztán. Megoldásként speciális röntgensugaras vizsgálatnak vetették alá a köteteket, hogy a zöld festék alá láthassanak a könnyebb olvashatóság érdekében. Ezt a technológiát az archeológiában, illetve festmények tudományos elemzésekor is alkalmazzák.

e

A zöld tinta nem egyszerű tinta

Amit találtak, arra senki sem számított. A rosszul látható betűket nem zöld tintával rajzolták körül: az elszíneződés valójában arzén, így a könyvek érintett lapjai mérgezőek. Az arzén egyike a világ legmérgezőbb anyagainak, és a vele való huzamosabb ideig tartó érintkezés rákhoz, illetve halálhoz is vezethet.

A betűk körül tulajdonképpen arzéntartalmú zöld festékanyag van, melyet különösen a 19. században használtak előszeretettel. A smaragdos árnyalatot nemcsak megkapó színe miatt kedvelték, hanem azért is, mert nem fakul.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt a fajta pigmentet, melyet párizsi zöldnek hívnak, festők is alkalmazták képeiken. Ez azt jelenti, hogy számos gyönyörű festmény, melyet szerte a világon múzeumokban állítanak ki ma is, ugyancsak mérgező anyagot tartalmaznak. Volt idő, hogy könyvborítók, ruhák és akár lakások tapétái is ilyen festékkel kapták ragyogó zöld színüket, ráadául ez a színárnyalat elképesztően divatos volt akkoriban, így mindenhol jelen volt szinte az arzén. Az ártó anyag mérgező volta csak a 19. század második felén vált ismertté szélesebb körben.

Miért került a könyvekbe?

A három szóban forgó könyv esetében a zöld színt nem csupán a szépsége miatt használhatták. A szakértők szerint nagyobb a valószínűsége, hogy a könyveket pusztító kártevőktől akarták megóvni a köteteket.

A könyveket, miután kiderült, hogy a velük való érintkezés káros az egészségre, speciális vitrinekbe helyezték, és figyelmeztető címkékkel látták el. Noha nem gondolnánk, a több száz, de akár a száz-kétszáz esztendős kötetek is tartalmazhatnak olyan anyagokat, melyekkel érintkezni ártalmas lehet. Az antik könyvekkel épp ezért fontos óvatosan bánni. Antikváriumok gyakori látogatói, akik a különösen régi könyvekért rajonganak, fontos, hogy tisztában legyenek ezzel a veszéllyel.

Ezt is szeretjük