Ártatlan álom vagy asztrálutazás?

Éjjeli testen kívüli élmények

A testen kívüli állapot sokakat megijeszt, pedig sokkal gyakoribb, mint hinnéd.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára neked is ismerős az az álomjelenet, amikor a magasból lezuhansz, csak esel és esel, majd egyszer csak földet érsz - ám abban a pillanatban felébredsz, és a víz lever.

Alváskutatók szerint ez a nagyon éber, felületes alvás miatt történik, azonban ezoterikus tanok szerint ilyenkor a lelked elhagyja a tested, majd hirtelen visszatér beléd, emiatt érzed azt, hogy zuhansz.

Ugyan a fenti is egyfajta testen kívüli élmény, ennél vannak sokkal ijesztőbbek is, mint például amikor kívülről nézed magad alvás közben. Talán még rémisztőbben hangzik azoknak az embereknek a beszámolója, akik néhány pillanatra meghaltak, és az egészet végignézték, mint külső szemlélő. Vajon tényleg képesek vagyunk nyugalmi állapotban elhagyni a testünket? Cikkünkből kiderül.

Testen kívüli élmények

A testen kívüli tapasztalatok meglepően gyakoriak. A feljegyzések aszerint változnak, hogy tízből egy vagy 20-ból egy ember tapasztal hasonlót. A testen kívüli élmény során úgy érezheted, mintha a tudatod elválna a testedtől, és fizikai tested és érzékszerveid használata nélkül képessé válsz a világ érzékelésére.

A testen kívüli élményt megtapasztaló emberek általában arról számolnak be, hogy valamilyen módon testet öltöttek, és olyan formát vettek fel, amely akaratuktól függően képes volt alak-, irány- és helyváltoztatásra. Gyakran beszámolnak egyfajta súrlódásszerű zajról és belső rezgésről, valamint arról, hogy úgy érezték, tudatuk különvált fizikai testüktől.

A megkettőződött test

A történelem folyamán számos elmélet született a testen kívüli tapasztalatok magyarázatára. Az ókori görögök közül többen azt gondolták, hogy egy második testtel rendelkeznek, amelybe a lélek visszavonulhat. Platón szerint az, amit valós életünkben látunk, csupán szegényes árnyéka annak, mint amennyit a lelkünk megtapasztalna, ha elszakadna a fizikai testtől.

A tibeti és az egyiptomi Holtak könyve egyaránt beszámol egyfajta szellemi energiáról, amelyet el lehet választani a fizikai testtől, és ki lehet vetíteni máshová. A tibeti Holtak könyve beszél a bardotestről, amely az emberi test pontos másolata, és elválik attól a halál pillanatában. Egyébként a szellemtest elmélete elég elterjedt a nyugati és a keleti kultúrákban egyaránt.

Testen kívüli élmény vagy halálközeli állapot

Edgar Cayce tárgyalta annak lehetőségét, hogy a tudat elhagyhatja a testet, időn és téren keresztülutazva képes más világok felderítésére. Ha valaki részesült testen kívüli élményben, nehéz megcáfolnia azt a tényt, hogy tudata elkülönül a testétől, és életben marad akkor is, ha a teste nem. Úgy tűnik, hogy a halál a végső testen kívüli állapot. Ez a következtetés még inkább helytállónak tűnik olyasvalaki számára, aki megtapasztalja a halálközeli állapotot.

Számos beteg beszámolt arról, hogy miután a szívük megállt, úgy érezték, mintha kívülről néznék a testüket. Könnyűnek és életerősnek érezték magukat ugyanabban a pillanatban, amikor az orvos klinikai halottnak nyilvánította őket.

Cikkünk megírásában Caro Ness Titok nélkül álomfejtés című könyve segített, amely a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.

OLVASD EL EZT IS!

alszik
  • alvás
  • személyiség

Milyen pózban alszol?

Ezt is szeretjük