Aki háromszor körbeússza a ciprusi sziklát, örökké gyönyörű marad: Aphrodité születése helyének mondják
Az Aphrodité-szikla nem az egyetlen hely, amelyhez görög istenek legendái fűződnek.

aphrodite-szikla
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magunk örömére vagy tetszeni vágyásból, igényességből vagy egyszerű rutinból, de nap nap után teszünk azért, hogy jól nézzünk ki. A szépségért azonban nem feltétlenül kell megszenvedni, elég, ha jól tudunk úszni. 

Görögországban, Ciprus dél-nyugati oldalán, Paphos városa közelében van ugyanis sziklacsoport, mely - tréfát félretéve - legendája szerint múlhatatlan szépséget ígér annak, aki háromszor körbeússza. Ez még nem minden: úgy mondják, ha párok ússzák körbe ugyanennyiszer, szerelmük örökké fog tartani.

Aphrodité sziklája

Aphrodité sziklájához bárki ellátogathat, aki görög földre utazik. A hozzá fűződő történet szerint itt született, itt emelkedett ki a vízből a szépség és a szerelem istennője időszámításunk előtt 1200-ban. Az istennő akkor jött világra, amikor Kronosz kasztrálta Uranoszt. A tenger ekkor habos hullámzásban tört ki, és egy kagylóhéjon kiemelkedett Aphrodité.

Botticelli: Vénusz születése.
Botticelli: Vénusz születése.

Sokak számára ismerős lehet a jelenet, és nem is tévednek: a kagylóhéjon kiemelkedő Vénuszt örökíti meg Botticelli is Vénusz születése című képén. Vénusz ugyanis Aphroditéval egyenlő a rómaiaknál.

Zeusz hegye és Herkules oszlopai is látványosak

Görögország mesés, és nemcsak földrajzi, történelmi szépségei miatt, hanem szó szerint értve is: isteneik köré font történeteik, mitológiájuk páratlanul színes és gazdag. Ha pedig ez a kettő találkozik, szárnyra kap a fantázia. A következő képeken képzeletbeli sétát teszünk a festői szépségű ország nevezetes helyein, melyekhez istenek születésének történetei fűződnek.

Ezt is szeretjük