Így keltették életre Angkor Wat láthatatlan festményeit: évszázadokon át senki sem láthatta őket
Angkor Wat falain réges-rég nem látszódtak a képek, de egy különleges technológia megmutatta őket.

GettyImages-480291601
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kambodzsai Angkor Wat a világ legnagyobb alapterületű, több mint 1626 négyzetkilométeres vallásos komplexuma.

Bár a vírus előtti időkben turisták milliói látogatták évente, megtekintői még a legnagyobb alaposság mellett sem szemlélhették meg teljes valójában: a falára festett képeket ugyanis láthatatlanná varázsolta az idő. Hála egy szemfüles kutatónak és a modern technológiának, ma már ezek a festmények is megcsodálhatók a róluk készült speciális felvételeken.

Így mutatták meg ismét a láthatatlan képeket

A 12. századi hindu, majd buddhista komplexum falain mintegy kétszáz, szabad szemmel nem látható festmény rejtőzött évszázadokon át. Ezek közül némelyik a 15., illetve 16. századból való, ám a legtöbb a korai időkből, Angkor Wat létesítésének korából való.

Az, hogy a láthatatlanná vált képeket mégis felfedezhették, Noel Hidalgo Tannek, az Ausztrál Nemzeti Egyetem sziklarajzkutatójának köszönhető, aki 2010-ben véletlenül figyelt fel egy-egy apró, még látható festéknyomra a falakon.

Miután egyre több piros színű pigmentet talált, készített néhány fotót a kőfelületekről, hogy később szakszerű vizsgálatnak vethesse alá őket, és kideríthesse, hogy képek maradványairól van-e szó. A speciális, barlangrajzok felderítésére is szolgáló technológia alkalmazásával ámulatba ejtő festmények tárultak a szeme elé: oroszlánok, elefántok, a hindu majomisten, Hanumán alakja, hajók és épületek képei rajzolódtak ki a felvételeken. Angkor Wat legmagasabban elhelyezkedő kamrájának falain, a Bakan nevű központi toronyban hagyományos angkori hangszerek, például gongok, xilofonok, fúvósok szabad szem számára észlelhetetlenné lett rajzai is szerepelnek. Ugyanitt - feltehetően - templomok között ügető lovasok képeire is bukkantak.

Néhány a szabad szemmel láthatatlan képek közül.
Néhány a szabad szemmel láthatatlan képek közül.

- A legrészletesebb festmények közül néhány a templom tetején van, és szó szerint turisták ezrei sétáltak el mellettük nap mint nap - nyilatkozta a láthatatlanná vált képek kapcsán Tan a Scientific American nevű online tudományos lapnak.

Christopher Pottier archeológus szerint egyáltalán nem meglepő, hogy rejtőzködő képekre találtak Angkor Wat falain, hiszen már a felfedezés előtti 15 év során is kerültek elő festéknyomok, csupán nem tanulmányozták azokat alaposabban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Angkor Wat rövid története

Angkor Wat építését a mítosz szerint Indra isten parancsára, i. sz. 1113-ban kezdték el, és 1150-ben fejezték be. Visnu tiszteletére készült Szurjavarmán király uralkodása idején azzal a céllal, hogy az Angkor birodalom központja legyen. A kezdetben hindu létesítményt Dzsajavarmán király uralkodása alatt alakították át buddhistává. Ekkor számos hindu szobrot cseréltek az új vallás jelképeire. A 16. század után Angkor Wat csaknem magára maradt, ám soha nem teljesen: 14 darab 17. századi feljegyzés szerint a környékét helyiek és japán zarándokok is lakták akkoriban.

A 19. században, 1860-ban Angkor Wat újfent figyelmet kapott. Ekkor egy francia felfedező, Henri Mouhot kezdte népszerűsíteni. Francia védelem alá került. 1885-ben komolyabban is foglalkozni kezdtek történelmével, 1898-ban pedig lépéseket tettek az ősi emlék állapotának megőrzéséért. Angkor Wat 1992 óta az UNESCO világörökség része.

Rejtélyes üzenet Michelangelótól

A misztikus falfestmények apropóján ajánljuk figyelmedbe a Sixtus-kápolna freskóját: készítője, Michelangelo titkos üzenetet kódolt a freskóba.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images.)

Ezt is szeretjük