Az orosz nagyhercegnő túlélhette a mészárlást? Anasztázia Romanov legendája
Sokan találgatják: vajon tényleg megmenekült a Romanov-család fiatal hercegnője? A jelek sokáig ezt mutatták.

anasztázia6
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyik legérdekesebb rejtély az I. világháború idejéről az orosz nagyhercegnőhöz, Anasztázia Romanovhoz köthető.

Anasztáziának ugyanis az állítások szerint sikerült megmenekülnie a kivégzéstől, és évekig külföldön, álnéven bujkált a bolsevikok elől.

Anasztázia hercegnő boldog gyerekkora

Anasztázia Romanov 1901-ben született II. Miklós orosz cár és Alekszandra Fjodorovna negyedik lányaként. A nép csalódott volt, mert akkoriban a törvények kimondták, hogy csak férfi örökölheti a trónt. A negyedik lánygyermek születése után az oroszok féltek, hogy trónörökös nélkül marad a cár.

anasztázia2
Fotó: Universal History Archive / Getty Images Hungary

A kezdeti nehézségek ellenére Anasztáziának boldog gyermekkora volt, hároméves volt, mikor megszületett öccse, Alekszej. Ezzel a trónöröklési aggályok is csillapodtak. A kis Anasztázia volt az öt testvér közül a legvidámabb, legpajkosabb. Sokszor törte valami csínyen a fejét, és a kézügyessége is kiváló volt, imádott rajzolni és festeni.

Olga és Tatyána, a két idősebbik testvér természete szigorúbb volt, így Anasztázia főleg Marijával és az öccsükkel volt szoros kapcsolatban. Ennek ellenére mind az öten szerették egymást, és rengeteg időt töltöttek együtt.

A végzetes éjszaka

A világháború és az azt megelőző évek nem alakultak szerencsésen az orosz cári család számára. A nagyhercegnőkkel szemben sokszor éreztette a nép a haragját a nyomor és az éhezés miatt. 1918 februárjában polgári forradalom tört ki, melynek során a Romanov-családot házi őrizetbe kényszerítették. Ezután az Urál hegységben található Jekatyerinburgba száműzték őket.

anasztázia3
Fotó: Photo 12 / Getty Images Hunagry

Egy júliusi éjszakán mindenkit a pincébe parancsoltak azzal az ürüggyel, hogy fényképet készítenek róluk, ez azonban soha nem történt meg. Lemészárolták az egész családot: mellkason lőtték őket.  A felszálló puskapor miatt ki kellett nyitni az ablakot, ám ekkor három hercegnő is sikoltozva felült. A családi ékszerek a fűzőikbe voltak varrva, így kivédték a lövedékeket. Az őrök nem akarták, hogy a nyitott ablakon keresztül mindenki meghallja a sikolyokat és az újabb lövéseket, ezért puskatussal és bajonettel végeztek a lányokkal.

A holttesteket később elégették és elásták, az utolsó cári család maradványaira csak a 90-es években bukkantak rá.

Anasztázia túlélte?

A vérengzés után sok olyan pletyka szárnyra kapott, hogy a legfiatalabb Romanov-lány, Anasztázia megmenekült. Egy részeges kivégző helyette a lövöldöző őrt szúrta le, így a 17 éves lány meg tudott szökni. Állítólag külföldön bujkált álnéven. A lapok különféle teóriákat gyártottak ezzel kapcsolatban, így nem csoda, hogy kis idő múlva az ál-Anasztáziák is felbukkantak. Sokukról azonban gyorsan kiderült, hogy szerencsevadászok, mint valódi cári leszármazottak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Anna Anderson esete azonban tényleg sokakban keltett gyanakvást. A nő egy berlini kórházba került azután, hogy egy hídról leugorva próbált meg öngyilkosságot megkísérelni. Nem voltak iratai, és a személyazonosságát sem volt hajlandó felfedni, arra azonban felfigyeltek, hogy orosz akcentussal beszél. De nem csak a testén talált hegek és a beszéde indította el a találgatásokat. A teóriára az is nagyban rásegített, hogy olyan dolgokat tudott mesélni az uralkodócsaládról, amiket nagy titok övezett.

Anna Anderson
Anna Anderson
Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary

Később kiderült, hogy Anderson igazából egy lengyel parasztlány, Franziska Schanzkowska. 1984-es halálakor a sejtmintáit is megvizsgálták, és semmilyen egyezést nem mutattak ki a Romanovok DNS-ével.

A rejtély végül megoldódott

A mészárlás helyszínén, Jekatyerinburgban öt csontvázat találtak a 90-es években. Kettő azonban még mindig hiányzott ahhoz, hogy pont kerüljön a közel százéves rejtély végére. 2007-ben a másik két holttest maradványai is előkerültek, amiket az azonosítás után egyértelműen az egykori cári család tagjainak tulajdonítottak. Így vége lett a találgatásoknak is: Anasztázia nem menekült meg, nem kezdett új életet, ő is családtagjaival együtt lelte halálát a pincében.

Ilyen egy igazi luxusvonat Oroszországban - 5 millió forintba kerül a legolcsóbb jegy

A Golden Eagle - Aranysas - nevű orosz luxusvonat két hét alatt teszi meg a transzszibériai vasútvonalon a Moszkva-Vlagyivosztok közötti távot.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük