Lovas kocsival járnak, mobilt nem nagyon látnak - Ilyen a mai amishok élete
Az amishok vallási okokból élnek konzervatív életet a modern Amerika közepén.

amish2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A modern technológia manapság már teljesen átjárja az élet minden területét, és ha akarnánk, sem nagyon tudnánk kizárni a mindennapjainkból. Egy konzervatív közösség Amerikában azonban pont úgy él, ahogy őseik tették évszázadokkal ezelőtt: az amishok elzárkóznak mindentől, ami új és modern.

Az amishok felmenői között leginkább német, holland és svájci konzervatív keresztények vannak, akik a 18. században vándoroltak ki Amerikába. A közösség tagjai lényegében ugyanolyan életmódot folytatnak a mai napig, mint akkori őseik, hiszen szabályaik nagyon szigorúak, és a megszegésük akár kitagadást is vonhat maga után - emiatt sokan nem kockáztatnak, hogy ne veszítsék el a családjukat.

Ilyenek az amishok mindennapjai

A keresztény közösség tagjai főleg Pennsylvania, Indiana és Ohio államokban élnek, és az angol mellett németül is beszélnek egymás között, aminek a pennsylvaniai dialektusát használják. Az amishok közül is vannak olyan közösségek, akik teljesen konzervatív életet élnek, de olyanok is, akik nem zárkóznak el teljesen a modern kor alapelemeitől, így az otthonukba bevezették az áramot is.

amish3
Fotó: Jeff Greenberg / Getty Images Hungary

Az öltözetük is kitűnik, már messziről fel lehet ismerni, ha amishok lakta vidéken jár az ember. A nőknek kötelező a hosszú szoknya, a fejfedő és a kötény viselése, sminkelniük természetesen tilos, és csak nagyon visszafogott árnyalatokat használhatnak a ruháknál, amiket jellemzően maguknak varrnak. A férfiaknál sötét nadrág, ing, nadrágtartó és szalmakalap jelenti a megfelelő amish öltözetet.

Kizárólag szombaton szabad fürdeniük, a zuhanyt nem használhatják, így nagy kádakban tisztálkodnak, a hét többi napján pedig csak gyorsan megmosakodnak. Egyszerű életükben az áram, a telefon és az autók nem kapnak helyet, tömegközlekedésre és repülőre is csak a közösség engedélyével szállhatnak, így a legfőbb közlekedési eszközük a lovas kocsi.

amish4
Fotó: Joe Sohm/Visions of America

Főként mezőgazdaságból élnek, sokan a terményeiket és ételeiket a helyi piacokon árulják, de olyanok is vannak, akik a jellegzetes amish ételeket felsorakoztató éttermet nyitottak a közösségen kívüli emberek számára - így őket is közelebb engedik a világukhoz.

Miért élnek így?

Az amishok tanai szerint a modern életvitel és a technológia nem fér össze a tiszta, becsületes ember fogalmával, túl büszkévé teszi őket, így igyekeznek minden ilyen jellegű újítást kizárni az életükből, még ha ez azzal is jár, hogy teljesen elszigetelik magukat a társadalomtól.

amish1
Fotó: David Arment / Getty Images Hungary

A Biblia tanait szó szerint betartják, ezért a fogamzásgátlást sem tartják hithű dolognak, így nem meglepő módon az amishok népessége emelkedik a leggyorsabban a világon, egy család átlagosan nyolc gyereket nevel, de nem ritka az ennél népesebb família sem.

amish5
Fotó: Jeff Greenberg / Getty Images Hungary

A zárt közösség tagjai nagyon közel állnak egymáshoz, és mivel nem házasodnak „kívülállóval”, ezért nem ritka, hogy közelebbi rokonok is családot alapítanak, emiatt előfordulhat a törpeség, az Angelman-szindróma és a különböző anyagcsere-folyamatok zavara az újszülötteknél.

Van kiút?

Az amish fiatalok a helyi, egytermes iskolákba járnak 13-14 éves korukig, majd becsatlakoznak szüleik mellé a ház körüli teendőkbe. Bár a vallásuk nagyon szigorú, a kamaszlázadás még a legkonzervatívabb közösségekben is felmerül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha valaki betöltötte a 18. életévét, az a közösség engedélyével kiléphet a nagyvilágba, ahol a modern technológiát és az átlag amerikaiak mindennapi életét élheti akár éveken át, egy idő után azonban döntenie kell, hogy szeretne-e visszatérni az amishok közé, vagy inkább az új életét választja. A család és a megszokások miatt a fiatalok csaknem 90%-a visszatér a keresztény közösségbe, aki pedig a világi életet választja, azzal minden kapcsolatot megszakítanak.

Tündérmesébe illik a ló és a cica barátsága - Megható fotókon a különleges kapcsolat

A macska és a ló barátságát az emberek is megirigyelhetnék: tiszta, őszinte szeretet van köztük.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük