Mit üzennek az álmok?
Szex idegennel, zuhanás, repülés
Napi történésekből összeállított kisfilmek? Vagy lelkünk titkos üzenetei magunkról, esetleg a jövőről?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az álom mindennapi történés, mégis gyakran érezhetjük, hogy több, mint egyszerű biológiai jelenség. Az álomfejtés tudománya több ezer éves: minden tárgynak, eseménynek megvan a maga jelentése, amit az álomfejtők az egyén környezetében próbálnak értelmezni.

Ha te is szeretnéd megérteni álmaidat, először is vezess álomnaplót: készíts ágyad mellé egy füzetet, amibe írd fel azokat a dolgokat, amire emlékszel az álmodból. Így utánanézhetsz a szimbólumok jelentésének, vagy könnyen észreveheted, mik a visszatérő motívumok. Ha meghatározott visszatérő álmod van, akkor azzal azért érdemes foglalkozni, mert biztosan üzenetértékű. Vagy a jelenedre vonatkozóan mutatja meg legfőbb félelmeidet, vagy pedig előző életed jelenik meg benne.

Szexualitás

Az élet minden területére hat, éjjel miért ne lopózna be a gondolataidba? Ha az álmaidban megjelenik a szex, az valószínűleg azt jelenti, hogy nappali vágyaid kielégítetlenek. A helyzet és a szimbólumok elemzésével kiderítheted, milyen értelemben kielégítetlenek a vágyaid, mi hiányzik. A nők legtöbbször kívülről látnak párt vagy párokat szeretkezni. A felszabadult szexualitás jele viszont, ha álmunkban mi is résztvevői vagyunk a jelenetnek.

  • Szex a pároddal: jelentheti a kapcsolat túlfűtöttségét, de azt, is hogy nappal nemcsak több szexre, hanem törődésre, ölelésre vágysz. Álmodban csak a te vágyaid fontosak, nem félsz attól, hogy mit szól hozzá a partnered, ezért utat mutathat nemi vágyaid teljes megéléséhez.
  • Szex olyannal, aki nem a párod: az álom elengedhetetlen része, hogy milyen érzésed van vele kapcsolatban: megmosolyogtat, vagy bűntudatot érzel? Ha egy régi szerelmeddel vagy együtt, akkor azt a jó élményt akarod újraélni, vagy a kapcsolatot szeretnéd lezárni. Ha ez a személy például a kollégád vagy egy barátod, akkor nem kétséges, hogy foglalkoztat a gondolat, hogy milyen lehetne vele. Számtalan tényező befolyásolja, hogy ez rosszat jelent-e a kapcsolatodra. Ez az álom azt üzeni, hiányérzeted van valamilyen téren. Gondolkozz el, milyen tulajdonságokkal rendelkezik álombeli partnered, amiket a párodban nem találsz!
  • Szex egy azonos neművel: korunkban, ahol több millió ember előtt csókolóznak énekesnők, nem beszélve a valóság-showkról, két nő együttléte már nem tabu. Ezért nem csoda, ha heteroszexuális beállítottságod ellenére belopják magukat ezek a képek álmaidba, pusztán kíváncsiságod kielégítésének céljából. Az álom lényegét tekintve ugyanaz, mintha férfivel szeretkeznél: vágysz az álomban megjelenő partner szeretetére, odaadására.

Zuhanás

Sok ember álmodik ezzel, melynek értelmezéséhez fontos, hogy honnan zuhansz, és hová érkezel, vagy megérkezel-e egyáltalán. A zuhanás jelentése alapszinten az, hogy érzelmileg meginogtál, olyan esemény vagy hatás ért, amitől úgy érzed, elvesztetted a stabilitásod. Ez lehet egy csalódás barátban, eszmében vagy önmagadban is. Ha ezeket nem találod a hétköznapokban, akkor lehet, hogy az álom elkövetkezendő problémákra hívja fel a figyelmed: például akkor, ha véletlenül esel le valahonnan.

Repülés

A másik gyakori álomszimbólum a repülés. Az álom értelmezésében segít a következő mondás: szabad, mint a madár. Ha álmodban repülsz, akkor erre a szabadságra vágysz. Úgy érzed, valami köt, valamitől szabadulnod kellene, és ez a nappali vágyad éjjel a szárnyalásban jelenik meg. Hogy saját életedre értelmezni tudd, gondolkozz el, milyen kapcsolatban jelenik meg: pároddal, munkáddal, szüleiddel?

Ha a munkáddal álmodsz

Itt is fontos, hogy feltedd magadnak a kérdést: mik az érzéseid az álommal kapcsolatban? Sikerélményed volt? Esetleg kudarc ért? Ha a hétköznapok megjelennek álmaidban, azt jelenti, hogy a kelleténél jobban foglalkoztat a munkád. Akkor van negatív jelentése, ha mindig sikertelenség ér, vagy ha mindig nagyon jó vagy valamiben. Ezek mind elégedetlenségre utalnak. A munkával kapcsolatos álmok, például, ha rádtámad a számítógép, vagy irattengerben úszol, és nem látod a kiutat, mind arra figyelmeztet, hogy lazíts, keress valamit, ami kikapcsol, és örömöd leled benne.

Rémálmok

Kevés felszabadítóbb érzés van, mint egy rémálomból felébredni, és azt mondani, hogy de jó, csak álmodtam! Rémálom lehet az is, ha kedvesed szakít veled, de az is, ha a pokol bugyrában éppen szörnyek és pókok vesznek körül, miközben a régi matektanárod a matekkönyvvel a kezében üldöz. A lényeg az a szorító, nem akarom érzés, amit okoz. Nemcsak az okozhat rémálmokat, ha pacalpörkölt mellett megnézed a Sikoly-trilógiát. Az ilyen álmokkal legtöbbször azt üzeni lelked, hogy valami nincs rendben. Hogy pontosan melyik része az életnek, abban a szimbólumok segítenek. A tudatalatti a rémálommal üzen, hogy a külvilág és a belsőd valahol elcsúszott egymás mellett, valami gond üldöz, amivel jobb lenne szembenézni.

Ezt is szeretjük