Állati szuperképességek: 4 dolog, amit csak ők látnak, az emberek nem
Négy olyan dolgot is látnak egyes állatfajok, amiket az emberi szem nem.

GettyImages-542951527
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ellentétben az élővilág más lényeivel, melyek szaglásukra, tapintásukra is nagy mértékben hagyatkoznak, az ember öt érzéke közül legfőképp csak látását használja a világ megismerésére, aktuális környezete felmérésében.

Különös, hogy az ember látószervének még ennek ellenére sincsenek más élőlényekhez képest kiemelkedőbb képességei. Sőt, sok faj olyasmiket is lát, amiket mi egyáltalán nem. A természet nem véletlenül ajándékozta meg őket ilyen szuperképességekkel. Tehetségük a túlélésük záloga, ellenségeik és prédáik felmérésének csúcskategóriás harci eszköze.

Ultraibolyafény-érzékelés

Ezt a magas frekvenciájú fényt bocsátja a földre a nap, és bár napközben folyamatosan körülvesz minket, mi semmit nem észlelünk belőle, csak bizonyos állatok, melyeknek szüksége van rá. A méhek és több sasfaj is látja az ultraibolya fényt. Az előbbiek ennek segítségével találják meg a virágokat, utóbbiak pedig ily módon szúrják ki a magas falombok közül, pontosan hol van a prédájuk. Amikor az apró rágcsáló ürített a földön, a vizelete visszaveri az ultraibolya sugarakat.

Infravörösfény-érzékelés

A második állati szupertulajdonság az infravörös fény érzékelésének képessége, mely a kígyók, például a rezes fejű kígyó, a vipera vagy a csörgőkígyó életét könnyíti meg. Ezt a nagyon alacsony frekvenciájú fényt minden meleg hőmérsékletű test, így prédáik is kibocsátják. Nem csoda hát, ha még az sem segít rajtuk, ha riadalmukban megmerevednek a ragadozó láttán: testhőjük miatt mégis kígyóvacsora válik belőlük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Éjszakai látás

Bár az ember is képes valamicskét látni a sötétben, ha van minimális mennyiségű fény, ez inkább szerencsének, mint különleges képességnek nevezhető. Egyes éjszakai életmódot folytató állatok viszont - így a baglyok, macskák és a makik is - szinte ugyanúgy látnak éjjeli sötétben is, mint napközben. Ezt annak köszönhetik, hogy többségüknek több fényérzékelő sejt van a szemében, mint az embernek, hozzá pedig olyan pupillájuk, ami megakadályozza, hogy nappal túl sok világosság jusson a szemükbe. Amikor lemegy a nap, az addig szorosan záró pupilla nagyra nyílik, és a lehető legtöbb fényt engedi be, ami szuper látást biztosít ezen állatok számára a sötétben is.

Hihetetlen pontosságú vizuális észlelés

Sasszeme van - mondják sokszor, és nem véletlenül hozzák párhuzamba ezt a madarat azokkal, akik nagyon jól látnak. A sasoknak, ahogyan a sólymoknak is, rendkívül fejlett a látása. Képesek nagy távból szemügyre venni olyan apró részleteket, melyeket mi, emberek már nem tudnánk észlelni sem. Egy sólyom vagy egy sas például ennek a szövegnek a betűit is kiszúrná, akár futballpályányi távolságból is, és azt is tökéletesen látnák, hogy mind más-más formát öltenek. Hihetetlen, de igaz ez a szuperképesség is.

Halhatatlan fajok

Valóban létezik egyfajta medúza, melyet a tudomány halhatatlannak nevez. Róla és más végtelen életű állatokról a következő képek kíséretében olvashatsz.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük