Szexvallást alapított az ígéretes sakktehetség

Az okkultista Crowley kalandos életútja

Aleister Crowley nem mindennapi személyiség volt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Aleister Crowley (1875-1947) az utóbbi évszázad talán legnagyobb hatású angol okkultistája, akit sokan az általa tervezett tarot-pakliról ismernek, provokatív személyiség volt, akiről sosem lehetett igazán eldönteni, hogy őrült vagy zseni.

Aleister Crowley

Már életében rajongókra és ellenségekre osztotta környezetét, nemcsak vad elképzelései, de forradalmi stílusa, szókimondása és a szexualitásról vallott nézetei is újdonságnak hatottak a viktoriánus kor végnapjait élő Angliában.

A szektától a sakkig

Fiatalkorától kezdve sok mindennel foglalkozott, a bölcsésztudományoktól kezdve a hegymászáson át az alkímiáig és a keleti tanításokig. Spirituális érdeklődésének gyökerei vallásos neveltetésének is köszönhetők. Szülei egy szekta tagjaként ez utóbbit nagyon is szigorúan vették, de Crowley a későbbiek során is elkötelezett maradt a metafizika iránt, ahogy néhány, a neveltetéséből eredő előítéletétől sem szabadult meg.

A sakkal egészen fiatalon, hatévesen találkozott, és könyvekből tanulva fejlődött odáig, hogy gimnazistaként már versenyeken indult. Több győzelmet is aratott, melyek alapján valódi tehetségnek kiáltották ki.

Egyetemi évei alatt is gyakorolta az agysportot, és már az országos bajnokságot vette célba azzal a vággyal, hogy előbb-utóbb világbajnok lesz, amikor hirtelen kiábrándult az egész sakkos világból, amit önéletrajzában a következő szavakkal kommentál:

 - Alig léptem be a terembe, ahol a mesterek játszottak, mikor valami misztikus tapasztalat kerített hatalmába. Úgy tűnt, mintha saját testemen kívülről figyelném az eseményeket.

Láttam a mestereket - egy rendetlen és rongyos, egy másik méreteihez alig illő, selejtes kabátban, a harmadik inkább paródiája az emberiségnek, és így tovább. Ezek voltak azok az emberek, akiknek soraiba én felvételt szerettem volna nyerni. Akkor és ott megfogadtam, hogy soha többé nem játszom egyetlen rangos mérkőzést sem.

A törvény könyve

Nem sok idő kellett, hogy új életcélt találjon. 1904-ben egy egyiptomi utazása során olyannyira megérintették az ott megtapasztalt spirituális élmények, hogy egy Aiwass nevű szellemlény hangját kezdte hallani, aki magát Hoor-paar-kratnak, a Hallgatás ura miniszterének nevezte, és állítólag lediktálta neki azokat a tanokat, melyek később Crowley gondolatrendszerének alapjai lettek. A jegyzetekből született meg az okkultista A törvény könyve című írása, mely Thelema nevű vallásának egyik alapokmánya lett.

Thelema kolostora

Tanainak hamar híveket szerzett, és 1920-ban kolostort is alapított a szicíliai Cefalú városában, ahol a lakók bizonyos szabályok betartásával haladhattak előre a lelki fejlődés útján, magasabb sorsuk beteljesítése és egyéni életművük létrehozása felé egészen három éven keresztül, 1920-ig, amíg Mussolini ki nem utasította őket Olaszországból.

A szicíliai Cefalú

Az ihletet Rabelais Gargantua című írása adta, ahol Thelema egy inverz kolostor, ahol mindenki azt csinál, amit akar. Ennek alapján Crowley maga is ezt hirdette: tégy, amit akarsz, ennyi a törvény.

Akarat, szeretet, szex

Nagyjából ezzel a három szóval lehetne összefoglalni életfilozófiájának lényegét, mely szerint az emberi akarat az istenivel együtt segít abban, hogy valaki kibontakoztassa a sorsát, és ehhez a legnagyobb segítséget a szexualitás adhatja. Azt vallotta, hogy az orgazmus misztikus pillanatában felszabaduló különleges energiák segíthetnek az ember átalakulásában, a vágyak valóra váltásában és az akarat beteljesítésében egyaránt.

Crowley célja egy mindent átfogó spirituális, metafizikai rendszer kidolgozása volt,
de innen-onnan összeollózott, homályos gondolatait inkább csak az igazán elszánt ezoterikusok veszik komolyan.

Egyszerű őrült volt, vagy tényleg különleges képességű gondolkodó? Mit gondolsz róla?

A képek forrása: wikipedia.org, http://holythelemicchurch.wordpress.com

Ezt is szeretjük