A világ leggonoszabb emberének tartották Aleister Crowleyt: gyerekeket is megrontott a szekta nevében
Deviáns viselkedésével és sokakat megbotránkoztató elveivel a világ történetének egyik leghírhedtebb alakja volt.

Crowley
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aleister Crowley 1875-ben született Nagy-Britanniában, Royal Leamington Spa településen. A brit okkultista, író, hegymászó, sakkozó, vallásalapító, aki csak úgy hivatkozott magára, mint a Vadállat, szép számmal gyűjtött maga köré követőket és ellenségeket is.

Megalapította a maga vallását, a Thelemát, melyet a görög akarat szóból eredeztetett. Eszerint a "tégy amit akarsz" az egyetlen törvény, amit követni kell. Több okkult szervezet tagja volt, például a paranormális tevékenységeket vizsgáló Arany Hajnal Hermetikus Rendjének, a saját maga alapította Argentinum Astrum társaságnak, ami misztikus iskolaként működött. A magát is előszeretettel botrányos alaknak beállító Crowleyt a sajtó nevezte a világ leggonoszabb emberének, de ettől igencsak távol állt.

Aleister Crowley az okkultista

Szülei a Plymouth Brethren keresztény gyülekezet tagjai voltak, és nagy szigorban nevelték fiukat. Valószínűleg az erőszakos tanítás hatására tartotta felnőttként képmutatónak a keresztény etikát, úgy gondolta, rabszolgává teszi az embereket.

Aleister Crowley születési helye.
Aleister Crowley születési helye.
Fotó: Elisa.rolle / Wikipedia CC BY-SA 4.0

Édesapja jómódú mérnök volt, aztán prédikátor lett, és vallásos röpirataival járta az országot. Miután apja elhunyt, Crawley teljesen eltávolodott a keresztény vallástól, édesanyja szigora pedig csak olaj volt a tűzre. Nem tudott azonosulni azzal, hogy a világ legélvezetesebb dolgai mind bűnösek lennének.

A cambridge-i Trinity College-ban angol irodalmat hallgatott, majd lassan az okkultizmus és a miszticizmus felé fordult. A századfordulón ezek a nézetek nagyon divatosak voltak, egy szellemidéző szeánsz átlagos szombat esti programnak volt mondható, sokan tanulmányozták a keleti vallásokat is. 

Aleister Crowley rengeteget utazott Mexikótól Tibetig, annak az expedíciónak is a tagja volt, ami először jutott fel a K2-re. Utazásai során tanult a nyugati mágiáról, de a buddhizmusról és a hinduizmusról is. Mexikóban ebben az időben felfedezte az abrahadabra szót, ami még ma is használnak a gyerekek. Az utazásai alatt szerzett tapasztalatai miatt úgy gondolta, a jóga és a meditáció a legalkalmasabbak az elme gyógyítására. 

Fiatalkori fotó Aleister Crowleyról.
Fiatalkori fotó Aleister Crowleyról.
Fotó: Apic / Getty Images Hungary

Az 1900-as évek elején kezdte el komolyabban kidolgozni a Thelema vallást, melyben nagyon sok keleti és nyugati filozófia keveredett, de megjelentek benne ókori elemek is. Mint gyakorlott okkultista egyre hajmeresztőbb történetekkel állt elő, például, hogy sikerült megidéznie Hórusz egyiptomi istent, aki prófétának nevezte őt. Ezután a látomás után kezdte el írni a Törvény Könyvét, aminek szövegét, mint állította, egy láthatatlan alak, Aiwass diktált le neki, és numerikus kódban íródott. A szöveget maga Crowley sem értette, ráadásul elég veszélyesnek tartotta megfejteni, így tiltotta a kód értelmezését. Az általa megélt természetfeletti élmények hatására kezdte hirdetni, hogy a 20. század átmenet lesz Hórusz korába, ahol az ember szabadon dönthet majd a saját sorsáról.

A világ leggonoszabb embere?

A mágusnak tartott Crowley híresen szabatos életet élt, öt gyermeket nemzett különböző nőknek, biszexuális volt, tanításaiban az aktus közben felszabaduló energiákról is beszélt. Állítólag orgiákat tartott, bár erre nincs bizonyíték. Megalapította Thelema Kolostorát Cefalùban, Szicíliában, ahol egész kis kommuna alakult ki körülötte, az itt élők hagyományos erkölcsöket csak hírből ismerték. Mussolini kormánya kiutasította őket az országból.

1902-ben készült kép a Himaláján a K2 csúcs mászása közben.
1902-ben készült kép a Himaláján a K2 csúcs mászása közben.
Fotó: Jules Jacot Guillarmod / Wikipedia

Vádolták azzal, hogy emberáldozatokat mutatott be, hogy gyermekekkel való szexuális kapcsolatra buzdított. Bár ezekre nincs bizonyíték, az bizonyos, hogy a szektájában vele élő gyermekek tanúi voltak szexuális aktusoknak, amit ő felvilágosult neveléssel magyarázott. 

Deviáns viselkedésével kitűnt a sokaságból, gyakran utazott selyemfiúkhoz Olaszországba, súlyos drogfüggő volt. Antiszemita és rasszista volt, bár ez akkoriban nem volt kirívó, másodrangúnak titulálta a nőket, de csak azokat,  akik nem követték a thelemikus filozófiát. 

A szektavezér

Crowley szektavezér is volt. Megkapta az Ordo Templi Orientis Keleti Templomosok Rendjének legmagasabb címét, a Mysteria Mystica Maximát. Őt tartják a pogány Wicca vallás, a káoszmágia és a modern sátánizmus atyjának is. Szertartásai közül elhíresültek hét rítusból álló sorozatok. Ezeket nyilvánosan gyakorolták, és mindegyik középpontjában a hét égitest egyike állt - Szaturnusz, Jupiter, Mars, Vénusz, Merkúr, Hold és a Nap. Ezeken az erotikus rítusokon állítólag vallási eksztázist lehetett elérni. 

Aleister Crowley mint bálvány.
Aleister Crowley mint bálvány.
Fotó: Arnold Genthe / Wikipedia

1930-ban megrendezte saját halálát, azonban három hét múlva felbukkant egy berlini kiállításon. Az álfeltámadást követően egyre kevesebben követték. A háború előtt Londonba költözött, és beajánlotta magát a titkosszolgálathoz, de nem kértek belőle. Ismerősei azonban voltak ezekből a körökből, például James Bond megalkotója Ian Flemming.

A rettegett okkult mester Hastingsban halt meg a Netherwood szállóban 1947-ben, légúti megbetegedésben. A háború alatt nem jutott hozzá német gyártású asztmagyógyszeréhez, így visszaszokott a heroinra. Orvosa, akit követői szerint megátkozott, állítólag 24 órával Aleister Crowley távozása után meghalt.

Crowley testét Brightonban hamvasztották el. Temetéséről a sajtó fekete miseként írt, ami annyiban igaz, hogy saját vallása a Thelema szertartásrendje szerint folyt a búcsúztatás. 

Aleister Crowley halála után

Régi otthonát, a Boleskine-házat a mai napig különös hangulat lengi körbe. Az épület egy 13. századi templom helyére épült 1760-ban a Loch Ness partjára, Crowley 1899-ben vette meg a Fraser családtól. Azóta kétszer is leégett a ház, egyszer 2015-ben, másodjára pedig 2019 nyarán. A jelenlegi tulajdonosnak, Keith és Kyra Readdynek viszont nincs biztosítása, így különös tervet eszeltek ki. Úgy teremtik elő a pénzt a felújításra, hogy kövenként eladják az okkult nagymester régi házát az eBay-en. A befolyó összeget szigorúan a Boleskine-ház renoválására fordítják.

A Boleskine-ház 1912-ben.
A Boleskine-ház 1912-ben.

Az épületet egyébként sokan a fekete mágia középpontjának és a gonosz lelőhelyének vélik. Crowley állatáldozatokat is bemutatott szobájában, ahol 1960-ban egy későbbi tulajdonos állítólag fejbe lőtte magát. Az őt követő lakó azt nyilatkozta egy 1975-ös interjúban, hogy valóban történnek furcsa dolgok a házban, de annak semmi köze Crowley-hez. Egy 1745-ben kivégzett lord fejét is látták gurulni a padlón a beszámolók szerint.

A ház egy korábbi gondnoka egy 1990-es interjúban azt nyilatkozta, hogy esténként becsapódnak az ajtók, a szőnyegek és a lábtörlők felgyűrődnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Annabelle az életben még hátborzongatóbb: nézd meg a valódi babát

Most megnézheted, milyen az eredeti Annabelle baba, és többet is megtudhatsz az életben egész másként festő játék babáról: kiderül eredete, holléte, és paranormális történetéből is megismerhetsz részleteket.

(Képek forrása: Wikipedia, borító-és ajánlókép forrása: Wikipeda és Wikipedia )

Ezt is szeretjük