Milyen titkokat árul el rólad az aláírásod?
Akár naponta többször is aláírhatsz papírokat anélkül, hogy eszedbe jutna: mennyi titkot árul el rólad szignód. Mit mondasz el magadról!

Ez is érdekelhet

Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)

Hosszabbítsd meg a nyarat SZÉP-kártyával! (x)

Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)

beauty and style

Természetesen telt ajkak pár perc alatt: mintha feltöltötték volna a szájat »

Magasabbnak tűnhetsz, ha így hordod a hajad: a sztárok nem csak konttyal trükköznek »

A nagymamakardigán az ősz kulcsdarabja: árakkal mutatjuk, honnan szerezheted a legnőiesebb kreációkat »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Habár napjainkban egyre ritkábban írunk kézzel leveleket, egyéb dokumentumokat, aláírásunkat nap mint nap használjuk. Mivel szignónkkal saját nevünket vetjük papírra, ezért bár kevés betűt tartalmaz, érdekes titkokat fedhet fel személyiségünkről: arról, hogyan gondolkodunk önmagunkról, vagy milyen a viszonyunk másokhoz. A grafológia sokat segíthet a munkaadóknak vagy a tanároknak, de egy párkapcsolatban is addig rejtett tulajdonságok kerülhetnek felszínre. A következőkben azokat az általános jegyeket vesszük sorra, melyek jellemző tulajdonságokat tárnak fel, és az írott szöveggel alátámasztva adnak pontos képet írójukról.

Olvashatóság és íráskép

Az olvasható aláírás alapvetően jó benyomást kelt: tulajdonosáról azt mondhatjuk, hogy lelkiismeretes, kötelességtudó, nyitottság és jóhiszeműség jellemzi.

Az olvashatatlan vagy sok egyéb oda nem illő jellel ellátott kézjegy írója fél mások elé lépni, de írása jelezheti azt is, hogy lenéz másokat, esetleg elhatárolódik a többi embertől.

A szöges ívekkel ellátott és a lágy vonalakat nélkülöző aláírás tulajdonosa megegyezésre nem hajló, minden kritikának ellenálló, kötekedő alkatú ember. Akaratát mindenáron véghez viszi.

Ha az aláírás ívelt, kemény átmenetek nélküli, akkor tulajdonosa hajlamosabb a kompromisszumra, mint az előbb felvázolt személyiség. Írója megfontolt és konfliktuskerülő.

Az aláírás iránya

Lefelé haladó, azaz lecsengő: megerősítő jegyekkel együtt - például, ha az egész szöveg ilyen irányú - depresszióra vagy általános levertségre utal.

Felfelé haladó, azaz emelkedő: optimista életszemléletre vall. Írója vágyik a sikerre, és ezért mindent meg is tesz.

Nagy kezdőbetűből induló, folyamatosan csökkenő méretű szignó: tulajdonosának személyes nagyságvágyát fejezi ki, azonban eléréséhez nincs elég energiája, kitartása.

Kis kezdőbetűből induló, folyamatosan növekvő: kívülről szerénynek tűnő személy, akinek végső vágya a sikerek elérése és a saját maga elfogadtatása másokkal.

A vezeték- és keresztnév egymáshoz való viszonya

A vezetéknév az apához, a karrierhez való viszonyunkat, míg a keresztnév az énünkhöz, belső személyiségünkhöz fűződő érzéseinket mutatja:

  • A vezetéknév nagyobb, mint a keresztnév: írójának fontosak a férfi szerepek. Nőknél a karrier iránti vágyat, férfiaknál a hivatalosságot, a közéleti ambíciókat hangsúlyozza. Azonosulást fejez ki az apával és a származással.
  • A vezetéknév nyomatékosabb, vastagabban írt, mint a keresztnév: ambiciózus, tervező típusú személyiség.
  • A keresztnév nagyobb, mint a vezetéknév: jegyzőjénél fontos a család, a magánéletében sikeres. Másfelől jelezheti a hiúságot, esetleg a munkahelyi kudarcokat.
  • A keresztnév nyomatékosabb, vastagabban írt, mint a vezetéknév: szubjektív gondolkodású, népszerűségre vágyó emberre vall.
  • A családnév és utónév egybeírása: hivatásának élő, szellemi szférában mozgó ember jellemzője.

Díszítő és elfedő elemek: paráf, iniciálé, végvonal

  • Paráfnak nevezzük azokat a plusz elemeket, amik nem betűk vagy összekötő elemek, azaz nem segítik az érthetőséget. Mint ahogy az olvashatatlan írás embere, aki paráffal látja el írását, nincs harmóniában önmagával, valami pluszt akar hozzátenni személyiségéhez. Ez a bizonyos többlet a vonal formájától és irányától függ.
  • A név aláhúzása: írója fontosnak tartja személyét, és ezt másoktól is elvárja. A balról jobbra tartó aláhúzás jegyzője védelmezi önmagát a vélt vagy valós támadásoktól. A fordított irányú aláhúzás is önvédelmet jelent, de nem a személyiséget védi, hanem a véleményének egyedüli igazságát ismeri el.
  • Aláírás felé hajló vonal: írója védelmezni kívánja énjét. Ha szöget zár be, akkor agresszivitást is mutathat.

A nagy, díszített kezdőbetűvel induló aláírás tulajdonosa öntudatos személyiség, akinek önismerete reális. Magában rejti az ilyen szeretnék lenni, azaz a nagyravágyás jelét. Ennek ellentéte, a kicsi, csenevész kezdőbetű arról vall, hogy íróját megviselte az élet: bizonytalan, félénk és alázatos. A hangsúlyos utolsó betű vagy hosszú végvonal jegyzője szenvedélyes és hírnévre éhes. Az erőtlen, elhaló végű aláírás amellett, hogy reményvesztettségről, fáradékonyságról tanúskodik, azt jelzi, hogy írója jól bele tudja élni magát mások helyzetébe.

OLVASD EL EZT IS!

toll1
  • kézírás
  • grafológia

Milyen az írásod?

Ezt is szeretjük