Az agy tovább működött a halál után: ilyenkor az elmúlás tudatosul bennünk?
Lekapcsolták a gépről, majd tíz perc múlva is mértek agyi aktivitást egy páciensnél.

agy
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán nincs is olyan ember, aki ne gondolkodott volna soha, milyen lehet meghalni, és mi történik a tudattal a halál után. Másképp véli ezt egy vallásos, másképp az is, aki a tudományos elvek és magyarázatok híve, de az is, aki a kettő ötvözetében hisz.

A kérdésre nehéz lenne kielégítő választ lelni, legfeljebb azok tapasztalatait olvashatjuk kíváncsian, akiknek volt halálközeli élményük, illetve a tudományra hagyatkozhatunk.

A tudat megszűnése a halál után

A New York-i Egyetem orvostudományi szakértői azt vizsgálják, a test funkcióinak fizikai leállását milyen agyi folyamatok kísérik.

- Akik visszatérnek a halál torkából, elmesélik, mi mindent láttak. Mesélnek az orvosokról, nővérekről, látottakról és hallottakról a kórteremben - mondta dr. Sam Parnia, az egyik kutató.

Parnia nem véletlenül emelte ki, hogy a halálból visszahozottak olykor élesen emlékeznek, mi történt körülöttük a kritikus percekben. Hogyan lehetséges ez, ha a szív megállt, és nem pumpál vért a szervek felé, így az agy felé sem? Hiszen ennek hiányában a test és az agy funkciói leállnak. A visszahozott páciensek mégis emlékeznek, ami azt mutatja, az agyműködés mégsem szűnt meg teljesen.

Egy kanadai eset sokakat lázban tart, akik a tudat halál utáni megszűnését kutatják. Márciusban, miután lekapcsoltak valakit a gépekről, még tíz percen keresztül mértek nála agyhullámokat. Azokhoz hasonlóakat, mint amilyeneket alvás közben lehet mérni. Ez homlokegyenest szembemegy az orvostudomány ismereteivel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három másik esetben is megfigyelték ugyanezt, de ezeknek az elhunytaknak teljesen megszűnt az agyi aktivitásuk a szívleállás után. Általánosítani tehát nem lehet, de felmerül, hogy miután a szív megállt, nem mindenkinél egyforma ütemben szűnik meg az agyműködés.

Az is jogosan merül fel ennek ismeretében, hogy ha vannak agyhullámok, vajon az elhunyt páciensben tudatosulhat-e a saját halála. A kérdés bizarr és nyomasztó, ám tudományos nézőpontból kifejezetten érdekes. Az agysejtek halál utáni működését aktívan kutatják, erről korábbi cikkünkben is olvashatsz.

Agyserkentő gyógynövények

A memória javítása érdekében akár mindennaposan is érdemes lehet gyógynövényekkel táplálni az agyat. 

Ezt is szeretjük